Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej polityce prywatności.

Treść zadania

szymek9

Policjant zobaczył poszukiwanego złodzieja z odległości 150 m i zaczął go gonić.Złodziej zobaczył policjanta w tym samym czasie i zaczął uciekać.Złodziej biegł z prędkością 250 m/ min ,a policjant z prędkością 300 m/min.Uzupełnij: a) dystans który przebiegł złodziej ; po 1 minucie, 2 min, 3 min. ,dystans który przebiegł policjant po 1 min ,2 min, 3 min, o ile zmniejszyła się odległość między policjantem a złodziejem po 1 min,2 min,3 min, odległość między policjantem a złodziejem po 1 min,2 min,3 min. Po ilu minutach policjant dogonił złodzieja? b) Po jakim czasie policjant dogoniłby złodzieja gdyby złodziej biegł z prędkością 200 m/min ,a policjant z prędkością o 30 m/min większą?

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 1 0

    a) dystans który przebiegł złodziej ; po

    1 min -> 1 * 250 m = 250 m

    2 min -> 2 * 250 m = 500 m

    3 min.-> 3 * 250 m = 750 m




    dystans który przebiegł policjant po

    1 min -> 1 * 300 m = 300 m

    2 min -> 2*300 m = 600 m

    3 min -> 3 * 300 m = 900 m



    o ile zmniejszyła się odległość między policjantem a złodziejem po

    1 min -> 300 m - 250 m = 50 m

    2 min -> 600 m - 500 m = 100 m

    3 min -> 900 m - 750 m = 150 m




    odległość między policjantem a złodziejem po

    1 min -> 150 m - 50 m = 100 m

    2 min -> 150 m - 100 m = 50 m

    3 min.-> 150 m - 150 m = 0 m


    Po ilu minutach policjant dogonił złodzieja?

    Policjant dogonił złodzieja po 3 minutach



    b)
    Po jakim czasie policjant dogoniłby złodzieja gdyby złodziej biegł z prędkością 200 m/min ,a policjant z prędkością o 30 m/min większą?


    V złodzieja -> 200 m/min
    V policjanta -> 230 m/min

    (do obliczeń będzie nam potrzebna różnica między prędkością policjanta a prędkością złodzieja bo o tyle szybciej porusza się policjant)

    s= 150 m
    (drogą będzie odległość dzieląca policjanta i złodzieja)

    t = ?

    V = s/t

    (230 m/min - 200 m/min) = 150 m * t

    30 m/ min = 150m * t /*t

    30 m/min * t = 150 m /: 30 m/min

    t= 150m/ 30 m/min (metry się skrócą , jako jednostka pozostaną minuty)

    t = 5 min

    Odp. Policjant dogoniłby złodzieja po 5 min

Podobne materiały

Przydatność 75% Wiersz "Ale kto zobaczy..."

„Ale kto zobaczy...” pochodzi z tomu „Czerwona rękawiczka”(1948). Z pewnością ten portret kobiecy jako starej bezradnej matki, różni się od innych portretów kobiecych. Różewicz podejmuje problem gorzkiego losu starej matki. Wiersz zawiera wyznanie podmiotu lirycznego i ma kształt komunikatu przypominającego w swej treści ogłoszenie o zaginięciu kogoś lub czegoś....

Przydatność 70% Idealny policjant czyli kto?

W obecnych czasach wielu z nas zadaje sobie pytanie – jaki powinien być idealny policjant? Czy powinien być miły czy może nie koniecznie? Zawód policjanta jest jednym z najbardziej intrygujących na rynku pracy. Ja postaram się opisać jaki według mnie powinien być idealny funkcjonariusz Policji. Uważam, że policjant nie zależnie od posiadanego stopnia, wykształcenia czy...

Przydatność 85% Podstawy prawne użycia broni palnej przez policje

Temat:20. Prawne zasady użycia broni palnej przez Policję. Olsztyn 2006 „W czasie łódzkich juwenaliów doszło do zamieszek. Interweniujący policjanci przez pomyłkę zamiast gumowych kul użyli sześciu ostrych nabojów. Postrzeleni przez nich dziewczyna i chłopak zmarli, a kilkadziesiąt osób zostało rannych, w tym Mateusz K. Mężczyzna wskutek odniesionych obrażeń...

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji

Pierwszy raz?

Zapoznaj się z krótkim opisem jak sprawnie zdobywać punkty, sprawdź ile kosztuje dodanie zadania, itp. Zapoznaj się z możliwościami serwisu Zaliczaj.

Zaproś swoich znajomych

Zaproś swoich znajomych do serwisu. Im więcej osób zaprosić, tym więcej zdobędziesz punktów. Zarób nawet 100 punktów.