Treść zadania

~ola7876tom

ułuz trzy łańcuchy pokarmowe z lasu

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Rozwiązania

  • aaaaadddddaaaaa

    liść-ślimak-żaba-bocian
    żaba-bocian-niedźwiedź
    robaki-głuszec-lis-niedźwiedź

  • userphoto

    liść drzewa <- sarna <- wilk
    jarzębina <- sikorka <- kuna <-lis
    liść <-ślimak <-dzik

    • strzałki w odwrotną stronę :)

  • userphoto

    Liść klonu - skorek - dzięcioł - lis

  • werkolak

    ludzie nie mam pojęcia skąd wg was są bociany w lesie i jakie mają powiązanie z niedźwiedzimi...

    kora-kornik-dzięcioł-jastrząb
    liść-mrówka-jeż-lis-wilk
    liść-gąsienica-osa-ptak-lis
    trawa-sarna-wilk/niedżwiedź

    a generalnie potem jak te ostatnie poumierają to stają się padliną, którą zjadają mróweczki jako reducenci ;d

  • userphoto

    wszystkożerny-mięsożerny-roślinożerny

  • sonar

    dąb - kornik - dzięcioł - jastrząb

    nasiona drzew - mysz leśna - kuna leśna - lis

    zioła - nornica ruda - włochatka zwyczajna- puchacz

    owoc poziomki - ślimak - jeż - borsuk

Podobne materiały

Przydatność 70% Ekosystem lasu

Ekosystem tworzą organizmy żywe i składniki nieożywione ,które łączą ze sobą zależności pokarmowe, przepływ energii i krążenie pierwiastków chemicznych. Wyróżniamy ekosystemy wodne (morskie, słodkowodne)oraz lądowe. Las jest dobrym przykładem ekosystemu lądowego. Można wyróżnić jego cztery warstwy: 1. Warstwa koron drzew 2. Podszyt (krzewy i...

Przydatność 60% Funkcje lasu

Funkcje lasu są ograniczone: wzrost jednych może się odbywać kosztem pozostałych, co rodzi konflikty między nimi. Równocześnie wiele rodzajów funkcji lasu uzupełnia się wzajemnie lub z siebie wynika oraz zmienia się w czasie i w przestrzeni. Las spełnia różnorodne funkcje, zarówno w sposób naturalny jak i poprzez umiejętną gospodarkę człowieka, wykorzystującego przyrodę...

Przydatność 55% Zatrucia pokarmowe

Ostre ,zwykle gwałtowne dolegliwości żołądkowo -jelitowe,występujące w stosunkowo krótkim czasie po dostaniu się do przewodu pokarmowego szkodliwych czynników biologicznych lub chemicznych. Okres wylęgania zatruć pokarmowych zakaźnych zwłaszcza bakteryjnych jest krótki - zwykle od kilku do kilkunastu godzin. Każde zatrucie pokarmowe może być groźne ,szczególnie dla...

Przydatność 70% Składniki pokarmowe

Wśród składników pokarmowych wyróżniamy: składniki budulcowe: białka, mineralne składniki, energetyczne: węglowodany, tłuszcze, regulujące: witaminy, woda. Wszystkie one są nam bardzo potrzebne do życia. Odżywianie jest to dostarczenie owych składników do każdej żywej komórki. Jedne są odpowiedzialne za nasz wzrok, a inne za wzrost. A oto i one: WŚRÓD SKŁADNIKÓW...

Przydatność 60% Składniki pokarmowe

Składniki pokarmowe - Białka - Tłuszcze - Węglowodany - składniki odżywcze - Witaminy - Składniki mineralne - Woda - Kwasy organiczne Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w procesie technologicznym, w celu uzyskania pełnowartościowego wyrobu gotowego, będącego produktem gotowym. Podział i rola składników pokarmowych żywności. Człowiek...

0 odpowiada - 0 ogląda - 6 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji