Treść zadania

TaCool

` Wpisz owoce lub nasiona , które są bogate w witaminy , tłuszcze , białka , węglowodany ? ;d;d Z góry dzięki za odp . <33

Zgłoś nadużycie

Komentarze do zadania

  • weglowodany kukurydza ryz proso gryka
    roślin strączkowe są bogate w białko
    słonecznik , rzepak , len , konopie są bogate w tłuszcze-zapewniają energię do latania i ochronę przed wszystkim
    owoce bogate w witaminy truskawek, malin, czereśni, wiśni, poziomek, porzeczek, gruszek, agrestu, jagód czy moreli.

  • roślin strączkowe są bogate w białko

  • weglowodany kukurydza ryz proso gryka

  • słonecznik , rzepak , len , konopie są bogate w tłuszcze-zapewniają energię do latania i ochronę przed ...

  • owoce bogate w witaminy truskawek, malin, czereśni, wiśni, poziomek, porzeczek, gruszek, agrestu, jagód czy moreli.

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 1 0

    Wszystkie nasiona, które jadamy, bogate są w składniki odżywcze, zwłaszcza w witaminy i sole mineralne. Mają również dużo skrobi, tłuszczu czy białka. Na ogół jednak mają wszystkiego po trochę. Najbardziej w wartości odżywcze wyposażona jest soja, czyli tzw. mięso roślinne. Dostarcza ona nawet 50 proc. białka, podczas gdy fasola czy groch dają go około 20 proc. Poza tym soja ma około 20 proc. węglowodanów i tłuszczu, trochę błonnika, bardzo dużo potasu, fosforu, nieco mniej wapnia, żelaza i sodu, witaminę A, B1, B2, E, K i śladowe ilości witaminy C. Równie bezcenne, ze względu na zawarte składniki odżywcze, są nasiona słonecznika, które mają własności lecznicze .Ponieważ zawierają cynk, chroniący skórę przed zanieczyszczeniami. W ich składzie jest 25 proc. białka, sporo witaminy E, A, D i witamin z grupy B, głównie B6, której słonecznik jest najbogatszym źródłem. Jedząc pestki słonecznika dostarczymy organizmowi również wapń i żelazo. Nawet niewielkie ilości orzechów są bogate w kalorie. Ziemne są jedne z najbogatszych w mangan produktów spożywczych. Natomiast orzeszki cola, a właściwie owoce drzew cola, z których produkuje się coca colę, to 2-3 procentowy skład kofeiny. To dlatego popularny na całym świecie napój jest niezwykle orzeźwiający porównywalnie do kawy. Wszystkie orzechy zawierają dużo witamin, białka oraz soli mineralnych. Z orzechami skutecznie rywalizują migdały. Są równie kaloryczne, bogate w białko, różne witaminy, wśród których mało jest tylko witaminy C oraz składniki mineralne. Coraz bardziej doceniana jest u nas kukurydza, którą świat zachwyca się od kilkudziesięciu lat. Z punktu widzenia zdrowia, cenna jest ze względu na zawarty w niej selen i witaminą E. Kukurydziane ziarna są też pełne witamin z grupy B, witaminy A i błonnika. Pożywny, sycący i bardzo zdrowy jest groch. Zawiera niemal wszystkie witaminy i składniki mineralne. Najwięcej jest w nim fosforu, potasu, siarki oraz witaminy E i B .Fasola jest jedynym ziarnem, którego wartość kaloryczna porównywalna jest z mięsem. Ma więcej białka niż wołowina i z powodzeniem może zastąpić danie mięsne. Zawiera antyrakowy magnez, żelazo, które zwalcza anemię, wapń, dzięki któremu mamy zdrowe zęby i kości. Dynia to skład witaminy A, B i wszystkich związków mineralnych. Pestki dyni są nie tylko smaczne, mają też właściwości lecznicze.

Rozwiązania

Podobne materiały

Przydatność 65% Nasiona

Nasiona nasion muszą zostać rozsiane dla zachowania zróżnicowania w przyrodzie. Gdyby każda roślina rozsiewała kwiaty tylko wokół siebie, nie mielibyśmy możliwości obserwowania tak wielu różnych roślin zgromadzonych w jednym skupisku. Prawdopodobnie wiele gatunków wyginęłoby – rosnąc w zagęszczeniu, musiałyby konkurować o wodę, światło i minerały. Dlatego dowodem...

Przydatność 70% Witaminy

Witaminy – związki organiczne niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych i funkcjonowania organizmu.
- wyróżnia się dwie zasadnicze grupy –rozpuszcz. w tłuszczach (A,D,E,K) i w wodzie (C,B).
- mają różną budowę chemiczną
- nie mogą być wytwarzane przez organizm zwierzęcy, lecz muszą być dostarczane z pokarmem
dostarczane są w postaci...

Przydatność 100% Witaminy

Organizm ludzki potrzebuje bardzo małych ilości witamin. Ponieważ jednak nie jest zdolny do ich syntezy, musi je otrzymywać wraz z pożywieniem (albo w postaci "gotowej", albo w postaci tzw. prowitamin, które następnie są przetwarzane na witaminy. Pojęcie witaminy jest względne: np. powszechnie znany kwas askorbinowy (witamina C) jest witaminą tylko dla człowieka i niektórych innych...

Przydatność 100% Witaminy

WITAMINY Wazne dla Zrodlo witamin Witamina A Wzrok , błona śluzowa , zdrowa skóra , wzrost , obrona immunologiczna . Produkty mleczne , wątroba, jaja , nerki , tłuste ryby ( śledź , makrela ) Beta - karoten (prowitaminaA antyoksy- dant) Wzrok , system immunologiczny , obrona antyoksydacyjna komórek ciała przed utlenianiem . Owoce takie...

Przydatność 100% Witaminy

WITAMINY Wazne dla Zrodlo witamin Witamina A Wzrok , błona śluzowa , zdrowa skóra , wzrost , obrona immunologiczna . Produkty mleczne , wątroba, jaja , nerki , tłuste ryby ( śledź , makrela ) Beta - karoten (prowitaminaA antyoksy- dant) Wzrok , system immunologiczny , obrona antyoksydacyjna komórek ciała przed utlenianiem . Owoce takie...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji