Treść zadania
Autor: 95magdalena96 Dodano: 18.1.2012 (19:43)
przedstaw przebieg trawienia białek cukrów i tłuszczy w przewodzie pokarmowym oraz wskaż dalsze losy składników pokarmowych które powstały w wyniku trawienia pokarmowego
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
Przedstaw główne etapy antropogenezy i dowody ewolucji hominidów. Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: katarzynak201989 4.5.2010 (18:01) |
Scharakteryzuj przebieg profazy pierwszej mejozy.Porównaj przebieg i znaczenie Przedmiot: Biologia / Liceum | 2 rozwiązania | autor: emila91 30.5.2010 (10:30) |
Biologia i medycyna są ze sobą bardzo ściśle związane. Przedstaw w postaci Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: Pomylona 12.9.2010 (10:33) |
Przedstaw prawidłową kolejność procesów związanych z krzepnięciem Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: Steel1993 24.10.2010 (16:19) |
Gdzie w przewodzie pokarmowym odbywa się trawienie pokarmu a gdzie wchłanianie Przedmiot: Biologia / Liceum | 3 rozwiązania | autor: asia55 6.11.2010 (18:21) |
Podobne materiały
Przydatność 60% Proces trawienia pokarmu
PLAN PRACY TEMAT: Proces trawienia pokarmu 1. Wstęp 2. Gruczoły trawienne i ich funkcje a. Ślinianki b. Trzustka c. Wątroba d. Gruczoły żołądkowe e. Gruczoły jelitowe 3. Trawienie oraz wchłanianie cukrów, tłuszczów, białek a. Czym jest trawienie b. Trawienie węglowodanów c. Trawienie tłuszczów d. Trawienie białek e. Wchłanianie w jelicie cienkim 1....
Przydatność 70% Rozkład trawienia białek
Proces trawienie białek rozpoczyna się dopiero w żoładku, gdzie komórki gruczołowe wydzielają enzym żołdkowy zwany pepsynogenem.Enzym ten jest nieaktywny ale jeżeli znajdzie sie w pobliżu kwasu solnego pepsynogen przekształca sie w postac czynna-pepsyne ktora zaczyna rozbijac białka na na krotsze łańcuchy polipetyczne. Te łańcuchy polipetyczne wędrują do jelita cienkiego...
Przydatność 50% Układ trawienia i opis narządów
Układ trawienia Zęby-twarde twory o charakterystycznej budowie, służące głównie do rozdrabniania pokarmu, spełniają także wiele innych funkcji. Śliniaki-gruczoły ślinowe, gruczoły wydzielające ślinę; u człowieka występują duże ślinianki podjęzykowe, podżuchwowe, przyuszne , których przewody uchodzą do jamy ustnej, oraz liczne drobne gruczoły w jej błonie...
Przydatność 70% Czym jest Błonnik i jego właściwości w przewodzie pokarmowym
Błonnikiem (włóknikiem) pokarmowym (angielski fiber lub dietary fiber) nazywamy zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). Podstawowy podział błonnika obejmuje...
Przydatność 60% Przystosowanie zwierząt do zdobywania i trawienia pokarmu.
PRZYSTOSOWANIE DRAPIEŻCÓW SSAKI ~ dobry węch i słuch ~ ostre pazury ~ silne kły ~ dobre widzenie w ciemności ~ szybkość i zwinność w czasie polowania INNE ZWIERZĘTA ~ długi, lepki język u żaby i ropuchy ~ zęby jadowe i gruczoły u węży ~ szczękoczułki z gruczołem jadowym u pająków ~ parzydełka umieszczone na ramionach stułbi PTAKI ~ zakrzywiony...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
1 0
magia 18.1.2012 (21:32)
TRAWIENIE CUKRÓW
Są trawione przez enzymy amylolityczne, które tną wiązanie O-glikozydowe w cukrach.
Zaczyna się już w jamie ustnej. Działa tam AMYLAZA ŚLINOWA, która rozkłada skrobie i glikogen poprzez dekstryny do maltozy. W żołądku nie są trawione, ponieważ enzymy amylolityczne są aktywne tylko w środowisku obojętnym lub lekko zasadowym, a w żołądku jest środowisko kwaśne.
Dopiero w dwunastnicy następuje kolejny etap trawienia. Przez trzustkę wydzielana jest amylaza trzustkowa, a przez jelito – AMYLAZA JELITOWA, maltaza, sacharaza i laktaza. Amylaza jelitowa i trzustkowa działają podobnie jak amylaza ślinowa - rozkład skrobi i glikogenu na maltozę.
maltaza rozkłada maltozę na 2 cząsteczki glukozy,
sacharaza sacharozę na glukozę i fruktozę,
a laktaza laktozę na glukozę i galaktozę.
Cukry w takiej prostej postaci są wchłaniane w dwunastnicy i jelicie czczym przez kosmki jelitowe do naczyń krwionośnych.
TRAWIENIE TŁUSZCZY
W pierwszym etapie trawienia tłuszczy (w DWUNASTNICY) krople tłuszczu są emulgowane. Oznacza to, że zmniejsza się ich napięcie powierzchniowe, co później ułatwia dostęp enzymów trawiących tłuszcze (LIPAZY). Dzieje się tak dzięki żółci produkowanej przez wątrobę. Żółć zmniejsza napięcie powierzchniowe kropli tłuszczu.
Przez trzustkę wydzielane są enzymy LIPOLITYCZNE – lipazy (trzustkowe), które są aktywne w środowisku zasadowym. Dzięki nich zostaje rozszczepione wiązanie estrowe w tłuszczach.
Strawione tłuszcze są wchłaniane w jelitach przez kosmki jelitowe do naczyń limfatycznych (niewielkie ilości kwasów tłuszczowych do naczyń krwionośnych).
TRAWIENIE BIAŁEK
Zaczyna się w żołądku. Gruczoły żołądka (komórki główne gruczołów żołądkowych właściwych) produkują PEPSYNOGEN. Jest to proenzym proteolityczny. Uaktywnia się w kwaśnym środowisku żołądka i zmienia się w czynna PEPSYNĘ. Jest ona endopepsydazą. Endopeptydaza to enzym proteolityczny który działa na środkowe wiązania w łańcuchu polipeptydowym (łańcuchu aminokwasów). Rozcina on wiązania peptydowe białek i wyższych polipeptydów na niższe polipeptydy.
Po części strawione białka dostają się z żołądka do dwunastnicy. Trzustka wydziela do dwunastnicy proenzymy proteolityczne: 1)trypsynogen i chymotrypsynogen (aktywowane w trypsynę i chymotrypsynę) oraz 2)proaminopeptydazy i prokarboksypepetydazy (>aminopeptydazy i karboksypeptydazy).
2- egzopeptydazy, są to enzymy, które rozczepiają końcowe wiązania peptydowe. Mogą one rozcinać wiązania peptydowe od strony końca karboksylowego albo aminowego stąd nazwy.
Gruczoły jelitowe wydzielają tylko proaminopeptydazy.
Kiedy białka zostaną już rozłożone na aminokwasy, są wchłaniane w jelicie przez kosmki jelitowe do naczyń krwionośnych.
W żołądku wydzielana jest także RENINA (podpuszczka/ chymozyna). Jest to enzym występujący u młodych ssaków, który powoduje ścinanie rozpuszczonego białka mleka i jego trawienie.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie