Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej polityce prywatności.

Treść zadania

~AFRODYTA

1. Których płytek w magazynie jest więcej : terakoty czy gresu? o ile więcej?
terakota - 180 kartonów po 9 płytek
gres - 78 kartonów po 15 płytek
2. pan mietek zakupił w firmie siedem 25 kilogramowych worków cementu oraz jedenascie 6kilogramowych kartonów glazury.worek cementu koztuje 10,50 zł, a karton glazury 37,50 zł
cement - 50 workow
glazura - 250 kartonow po 35 plytek
a) ile zapłacił pan mietek za zakupy?
b) dopuszczalna ładowność przyczepki pana mietka wynosi 130 kg. ile co najmniej kursów musi wykonać pan mietek aby przewieżć na wojej przyczepce cały zakupiony towar ?
c) zaproponuj podział zakupionego towaru na poszczegolne kursy. pamiętaj że towar musi być transportowany w orginalnych opakowaniach
3. pan mietek ułożył płytki na ścianie w kuchni. pas kafli miał wysokość 95 cm i długość 3,8 m. ile metrów kwadratowych płytek położył pan mietek ?

Zgłoś nadużycie

Komentarze do zadania

  • nie bardzo rozumiem czego dotyczy cement - 50 worków i glazura 250 kartonów po 35 płytek ?
    czy to kolejne zakupy?

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Rozwiązania

  • adamek94

    zad.1)
    terakota - 180 kartonów po 9 płytek = 180*9=1620 płytek
    gres - 78 kartonów po 15 płytek=78*15= 1170 płytek
    zad.2)
    pan mietek zakupił w firmie siedem 25 kilogramowych worków cementu czyli 7*25 = 175 kg cementu
    oraz jedenascie 6kilogramowych kartonów glazur czyli 11*6kg = 66 kg glazury
    .worek cementu koztuje 10,50 zł, worków było 7 sztuk to zapłacił 7*10,50 = 73,50 zł
    a karton glazury 37,50 zł a był 11 kartonów czyli 11*37,50 zł = 412,50 zł
    za zakupy zapłacił 73,50 + 412,50 = 486 zł

    7 worków cementu waży 175kg a 11 kartonów glazury 66kg czyli razem 241 kg do przewiezienia
    ładowność przyczepki wynosi 130kg czyli 241 - 130 kg = 111kg czyli musi wykonać dwa kursy

    towar musi być transportowany w oryginalnych opakowaniach więc w pierwszym kursie może wziąć np.
    5 worków cementu czyli 4 *25kg = 100 kg cementu i 5 kartonów glazury czyli 5*6kg = 130kg
    w drugim kursie musi już tylko przewieźć 3 worki cementu czyli 3*25kg=75kg i 6 kartonów glazury czyli 6*6 = 36 kg
    czyli razem 75+36= 111kg

    3) wysokość 95 cm= 0,95 m
    długość= 3,8m
    Pole = 0,95*3,8= 3,61 m2 płytek ułożył

Podobne materiały

Przydatność 70% Zarządzanie magazynami Dokumentacja magazynowania Personel magazynowy BHP w magazynie

Zarządzanie magazynami Dokumentacja magazynowania Personel magazynowy BHP w magazynie Magazyn jako samodzielna komórka organizacyjno-funkcjonalna w przedsiębiorstwie, aby mógł realizować swoje zadania, musi być odpowiednio zorganizowany ? wyposażony we właściwą dokumentację. Ewidencja zaszłości związanych z przyjmowaniem i wydawaniem dóbr oraz wielkości ich stanów stanowi...

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji

Pierwszy raz?

Zapoznaj się z krótkim opisem jak sprawnie zdobywać punkty, sprawdź ile kosztuje dodanie zadania, itp. Zapoznaj się z możliwościami serwisu Zaliczaj.

Zaproś swoich znajomych

Zaproś swoich znajomych do serwisu. Im więcej osób zaprosić, tym więcej zdobędziesz punktów. Zarób nawet 100 punktów.