Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej polityce prywatności.

Treść zadania

Pomocnik001

Cześc wam mam duzo zadane wiec robcie ile dacie rady mam nadzieje ze wszystko zrobicie a wiec zaczynajmy


Zad 11. Oblicz a} 0,55 : 0,5 =
2,3 : 0,01 =
1: 0,02 =

Zad 14. Moneta 1gr waży 1,64g. Kwotę 100 zł rozmieniono na monety jednogroszowe. Ile razem ważą te monety?


Zad 15 Pusta walizka waży 3,7 kg. Ile waży zawartość walizki?



Zad 16. 1funt to 0,454 kg. Kevin Arnold z Chicago waży 75 funtów. Czy jest cięższy od ciebie?

TAK/NIE



Zad 18 Pani Wanda kupiła 3,5 kg pomrańczy po 3,25 zł za 1kg, a pani Zofia kupiła 3,75 kg jabłek po 2,50 zł za 1kg. Ktora z tych pań zapłaciła mniej za owoce?


Zad 19 Grubość włosa z końskiego ogona wynosi 0,1 mm, grubość włosa ludzkiego 0,05 mm a grubość nitki pajęczyny 0,005

a] Ile Razy włos z końskiego ogona jest grubszy niż włos ludzki?


b Ile razy włos ludzki jest grubszy niż nitka pajęczyny?


Zad 20 Oblicz

a] 1/2 + 0,6 =
0,55 - 1/4=
1,25 + 5/6=
b] 5/4 * 0,1 =
1,2 : 3/5=
0,25 : 1/8 =

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 1 0

    zad 11.
    0.55 : 0.5 = 1.1
    2,3 : 0,01 = 230
    1: 0,02 = 50

    zad 14.
    1.64 * 100 = 164
    Odp. 100 jednogroszowych monet waży 164g.

    zad 16.
    75 * 0.454 = 34.05
    Odp. Nie jest cięższy ode mnie. (nie wiem ile ty ważysz).

    zad 18.
    Pani Wanda - 3.5 * 3.25 = 11.375zł
    Pani Zofia - 3.75 * 2.50 = 9.375zł
    Odp: Pani Zofia zapłaciła mniej za owoce.

    zad 19.
    a)
    Włos koński jest 2 razy grubszy od ludzkiego.
    b)
    Włos ludzki jest 10 razy grubszy od pajęczyny.

    zad 20.
    1/2 + 0,6 = 1.1
    0,55 - 1/4 = 0.8

Rozwiązania

  • userphoto

    zad.14.
    100zł=10000gr
    1,64g*10000gr=16400g=16,4kg

  • userphoto

    zad. 11
    a) . 0,55 : 0,5 =1,1
    2,3 : 0.01 = 230
    1 : 0,02 = 50

  • userphoto

    Zad 11. Oblicz a} 0,55 : 0,5 = 0,11
    2,3 : 0,01 = 230
    1: 0,02 =50

    Zad 14. Moneta 1gr waży 1,64g. Kwotę 100 zł rozmieniono na monety jednogroszowe. Ile razem ważą te monety?

    100zl = 100 00 gr 10000*1,64=1640gr

    Zad 16. 1funt to 0,454 kg. Kevin Arnold z Chicago waży 75 funtów. Czy jest cięższy od ciebie?
    75;0,454kg~165 kg
    odp nie

    TAK/NIE

    Zad 18 Pani Wanda kupiła 3,5 kg pomrańczy po 3,25 zł za 1kg, a pani Zofia kupiła 3,75 kg jabłek po 2,50 zł za 1kg. Ktora z tych pań zapłaciła mniej za owoce?



    1kg-3,25zł
    *3.5 *3,5
    3,5kg-11,37


    1kg-2,5 |*3,75
    3,75-9,37

    P. zofia zapłaciła mniej

    Zad 19 Grubość włosa z końskiego ogona wynosi 0,1 mm, grubość włosa ludzkiego 0,05 mm a grubość nitki pajęczyny 0,005

    a] Ile Razy włos z końskiego ogona jest grubszy niż włos ludzki?

    0,1/0,05=2 odp 2 razy
    b Ile razy włos ludzki jest grubszy niż nitka pajęczyny?
    0,05/0,005=10
    odp 10 x


    a] 1/2 + 0,6 =1 4/5
    0,55 - 1/4=0,305
    1,25 + 5/6=0,(3)
    b] 5/4 * 0,1 =5/40=1/8
    1,2 : 3/5=12/15
    0,25 : 1/8 =2

  • darka120

    zad.11
    0,55 : 0,5=1,1
    2,3 : 0,01=230
    1 :0,02=50


    zad.16
    75*0,454kg.=34,05kg.

    zad.18
    3,5*3,25=11,38
    3.75*2.5=9,38
    Mniej zapłaciła pani Zofia

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji

Pierwszy raz?

Zapoznaj się z krótkim opisem jak sprawnie zdobywać punkty, sprawdź ile kosztuje dodanie zadania, itp. Zapoznaj się z możliwościami serwisu Zaliczaj.

Zaproś swoich znajomych

Zaproś swoich znajomych do serwisu. Im więcej osób zaprosić, tym więcej zdobędziesz punktów. Zarób nawet 100 punktów.