Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej polityce prywatności.

Treść zadania

AgnieszkaxD

. Zaznacz poprawną odpowiedź



1. Jaką nazwę ma flaga Wielkiej Brytanii?



a) Union John b) Union Jack c) Union Tom d) Union Sam



2. Ile gwiazdek jest na fladze USA?



a) 35 b) 55 c) 15 d) 50



3. Co jest stolicą Stanów Zjednoczonych?



a) Nowy York b) Waszyngton c) Los Angeles d) Boston



4. Angielskie taksówki są koloru:



a) żółtego b) białego c) niebieskiego d) czarnego



5. Obecnym prezydentem Stanów zjednoczonych jest:



a) George Bush b) Abraham Lincoln c) Barack Obama d) George Washington



6. Kiedy obchodzone jest święto Halloween?



a) 31 pażdziernika b) 1 listopada c) 11 listopada d) 24 grudnia



7. Rowan Attckinson…



a) jest słynnym b) gra Jasia Fasolę c) jest byłym d) jest znanym

detektywem prezydentem USA angielskim piosenkarzem



8. W godle Australii występują:



a) kangur i panda b) kangur i krokodyl c) dziobak i struś d) kangur i struś



9. Narodowy instrument Szkocji to:



a) tartan b) kilt c) dudy d) flet



10. Angielski sport w którym zawodnicy jeżdżą konno i uderzają piłkę to:



a) polo b) palant c) krykiet d) rugby



II. Odpowiedz na pytania lub uzupełnij zdania



1. Podaj pełną nazwę skrótów:



a) UK………………………………………………………………...............................



b) USA………………………………………………………………………………….



2. Jak nazywają się rodowici mieszkańcy



a) Ameryki?...................................... b) Australii?................................................



3. Wymień stolice poszczególnych państw:



a) Anglia……………………………………

b) Walia…………………………………….

c) Szkocja…………………………………..

d) Północna Irlandia………………………..



4. Wymień symbole roślinne poszczególnych państw:



a) Anglia……………………………………

b) Walia…………………………………….

c) Szkocja……………………………………

d) Północna Irlandia…………………………



5. Podaj imiona patronów poszczególnych państw:

a) Anglia…………………………………………..

b) Walia…………………………………………...

c) Szkocja…………………………………………

d) Północna Irlandia………………………………



6. Hymnem wielkiej Brytanii jest pieśń………………………………………………………..



7. Brytyjska królowa mieszka w ……………………………………………………………….



8. Synowie księżnej Diany to………………………… i ……………………………………….



9. Dwa słynne brytyjskie uniwersytety to……………………… i ……………………………



10. Słynna wieża z zegarem-symbol Londynu to………………………………………………



11. Ważnymi portami lotniczymi w Londynie są: ………………….. i ……………………….



12. Londyńskie Muzeum Figur Woskowych to…………………………………………………



13. Słynny londyński dom towarowy to………………………………………………………



14. Londyńskie metro potocznie bywa nazywane ……………………………………………



15. Na angielskiego policjanta potocznie mówi się…………………………………………..



16. Szkielety dinozaurów można zobaczyć w…………………………………………………



17. Legendarny szkocki potwór zwany…………....... mieszka w jeziorze.……………………



18. Nowy Jork bywa potocznie nazywany …………………………………………………….



19. Autorem serii książek pt.`Harry Potter` jest J.K…………………………………………..



a filmowym odtwórcą roli głównego bohatera jest………………………………………….

prosze o pomoc.. przynajmniej częśc najlepszy dostanie naj ;) potzrbuje tego na jutro

Zgłoś nadużycie

Komentarze do zadania

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 1 0

    1) B
    2) D
    3) B
    4) A
    5) C
    6) A
    7) B
    8) D
    9) C
    10) A
    II
    1) United Kingdom
    United states of America
    2) Indianie
    Aborygeni
    3) Londyn
    Cardiff
    Edynburg
    Belfast
    6) God Save the Queen
    7) Bakingam palace
    8) Wilhelm i Henry
    9) Oxford i Cambrige
    10) Big Ben
    11) Heathrow i Gatwick
    12) Madame Tussaud
    13) Harrords
    14) Tube
    15) policeman
    16) Natural History Museum
    17) Loch ness
    18) New York
    19) Rowling
    20) Daniel Radcliffe

    • Aha przepraszam zapomniałam o 4 i 5 (II)
      4) Anglia - róża
      Walia - por i żonkil
      Irlandia - koniczyna
      Szkocja - oset
      5) Anglia - Św. Jerzy
      Walia - Dawid z Menevii
      Szkocja - Św. Andrzej
      Irlandia - Św. Patryk

Podobne materiały

Przydatność 60% Flaga

Na fladze barwy narodowe obecne są w postaci dwóch pasów równej szerokości, z których górny jest biały, a dolny czerwony. Są to barwy pochodne od herbu państwa. Pas górny oznacza Orła Białego, pas dolny pole tarczy herbowej. W przeszłości kolejność barw była różna, używano zarówno flag biało-czerwonych jak i czerwono-białych. Biel i czerwień są od 1831 roku naszymi...

Przydatność 65% Flaga UE

8 grudnia w kalendarzu Kościoła Rzymskokatolickiego obchodzone jest Święto Niepokalanego Poczęcia Marii Panny, natomiast w europejskim kalendarzu politycznym jest to rocznica uroczystego przyjęcia w 1955 r. flagi Europy. Pomysł na wygląd i kształt flagi Europy pochodzi od hiszpańskiego dyplomaty Salvadora de Madariaga y Rojo oraz francuskiego plastyka Arsena Heitza. Pracowali oni...

Przydatność 65% Poprawne malowanie obrazów według nauczyciela

Do namalowania obrazu bedą ci potrzebne różne przedmioty tp. a)DO MALOWANIA FARBAMI *pędzelki różnej grubosci *kartka papieru lub wlukna *farby *kubek z woda *i inne do ozdoby np. brokat b)DO MALOWANIA KREDKAMI *kartka papieru *cienkopis do konturów *kredki *inne

Przydatność 65% Składnia nazw miast

1. Na pytanie unde? - skąd?, nazwę miasta stawia się w Ablativie bez przyimka: I Deklinacja: Roma, Vilna, Moscovia, Vildobona, Holmia, Bucaresta II Deklinacja: Londinio, Madrito III Deklinacja: Monte Viridi, Monte Cervino, Civitate Gorzowiensi, Civitate Lodzensi, Neapoli, Leopoli, Carthagine Pluralis: Athenis, Syracusis, Delphis 2. Na pytanie quo? - dokąd?, nazwę...

Przydatność 75% Logika - podział nazw

PODZIAŁ NAZW: 1) Proste => składają się tylko z jednego wyrazu 2) Złożone => składają się z więcej niż jednego wyrazu 3) Konkretne => nazwy konkretne są znakami dal rzeczy lub osoby lub czegoś co wyobrażamy sobie jako rzecz 4) Abstrakcyjne => to takie które nie są znakami dla osób lub rzeczy lecz wskazują a) pewną ceche wspólną wielu przedmiotów np. Białość b)...

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji

Pierwszy raz?

Zapoznaj się z krótkim opisem jak sprawnie zdobywać punkty, sprawdź ile kosztuje dodanie zadania, itp. Zapoznaj się z możliwościami serwisu Zaliczaj.

Zaproś swoich znajomych

Zaproś swoich znajomych do serwisu. Im więcej osób zaprosić, tym więcej zdobędziesz punktów. Zarób nawet 100 punktów.