Treść zadania
Autor: Misiek52 Dodano: 3.11.2011 (18:43)
rozpuszczanie substancji w wodzie :
denaturat nafta sol kuchenna mąka
Zapisz obserwację i wnioski
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
Rozpuszczalność soli w wodzie. Pomocy! Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: krzysio-baran 11.4.2010 (19:38) |
oblicz ile gramów substancji należy rozpuścić w 360g wody aby otrzymać Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: angela22 17.4.2010 (15:59) |
1.Oblicz rozpuszczalność substancji , wiedząc , że do nasycenia 350g wody w Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: Yahoo 26.4.2010 (18:18) |
Chemia - jak można określić zawartość substancji rozpuszczonej w roztworze ? Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: jusia00 3.5.2010 (13:14) |
Korzystając z wykresu rozpuszczalności substancji (rys.7,str.158, 1 gimnazjum Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: Ewelina96 5.5.2010 (16:49) |
Podobne materiały
Przydatność 70% Denaturat
Węgiel aktywny : 1) 80-95% węgla pierwiastkowego 2) wytwarzany z węgla drzewnego ,kamiennego i brunatnego, półkoksu kości itp. Metodą aktywacji gazowej : - zwęglony materiał poddawany jest działaniu gazów najczęściej przegrzanej pary wodnej w temperaturze 800- 1000C 3)metoda aktywacji chemicznej : - surowiec nasycony aktywatorem ( chlorek cynkowy ) ogrzewa się w...
Przydatność 65% Rozpuszczanie
Rozpuszczanie ? zjawisko fizyczne polegające na wymieszaniu się cn. dwóch różnych substancji, tzn. rozpuszczalnika i substancji rozpuszczanej ze stanu stałego? w ciekły - topnienie ze stanu ciekłego? w stały - krzepnięcie ze stanu ciekłego? w gazowy - parowanie ze stanu gazowego? w ciekły - skraplanie ze stanu stałego? w gazowy - sublimacja ze stanu gazowego? w stały...
Przydatność 60% Sól kuchenna
Sól kuchenna tzw. chlorek sodu ma wiele właściwości fizycznych i chemicznych . Ta substancja ma konsystencje proszku . Jej stan skupienia jest stały .Ma słony smak i jest biała .Sól jest bezwonna , lecz gdy się dostanie do nosa może go w małym stopniu podrażnić. Szybciej rozpuszcza się w wyższej temperaturze . Temperatura topnienia soli kuchennej wynosi 801oC , a wrzenia...
Przydatność 70% Sól kuchenna
Sól kuchenna Sól kuchenna jest minerałem składającym się z sodu i chloru. Sód jest bardzo ważnym składnikiem pożywienia. Odgrywa dużą rolę w regulowaniu gospodarki wodnej i kwasowo-zasadowej organizmu. Jest odpowiedzialny za utrzymywanie właściwej objętości i ciśnienia krwi, a także za transport aminokwasów, cukrów i wielu witamin w tkankach. Naszemu organizmowi do...
Przydatność 65% Cefta, Efta, Nafta, Afta
CEFTA Środkowoeuropejskie Stowarzyszenie Wolnego Handlu (Central European Free Trade Association), porozumie-nie podpisane w XII 1992 przez Czechosłowację, Polskę i Wę-gry (od 1993 Czechy i Słowa-cję) dotyczy powołania do życia strefy wolnego handlu pomiędzy krajami członko-wskimi. Weszla w zycie 1 I 94. Zawiera harmonogram redukcji stawek celnych i barier pozata-ryfowych (subsydia,...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
3 0
ewka13 3.11.2011 (22:28)
1.Denaturat + woda--->powstaje roztwór
Denaturat miesza się z wodą w dowolnym stosunku.
Denaturat jest substancją dobrze rozpuszczalną w wodzie .
2.Nafta + woda --->nafta pływa po powierzchni wody.
Nafta nie rozpuszcza sie w wodzie .Ma mniejszą gęstość od wody,dlatego pływa po jej powierzchni.
3.Sól kuchenna + woda--->powstaje roztwór
Sól kuchenna jest substancją dobrze rozpuszczalną w wodzie.Rozpuszczalność soli w wodzie jest ograniczona - gdy powstanie roztwór nasycony to już więcej soli się nie rozpuści.
4.Mąka + woda --->powstaje zawiesina
Mąka jest substancja nierozpuszczalną w wodzie - tworzy zawiesinę.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie