Treść zadania
Autor: asiia145 Dodano: 1.10.2011 (12:51)
Jak zabezpieczyć żywnośc przed dzialaniami związków chemicznych i radioaktywnych .??.
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne materiały
Przydatność 75% Typy reakcji chemicznych
Typy reakcji chemicznych 1. Reakcje syntezy Synteza jest reakcją, w której z dwu lub więcej substancji prostszych powstaje jedna substancja złożona o odmiennych właściwościach chemicznych i fizycznych. A + B ---> AB 2. Reakcje analizy Analiza (rozkład) jest reakcją, w której z jednej substancji złożonej powstają dwie lub kilka substancji prostszych , różniących...
Przydatność 55% Szybkość reakcji chemicznych
Reakcje chemiczne przebiegają z bardzo różnymi szybkościami. Na przykład po zmieszaniu roztworu azotanu srebra z roztworem chlorku sodowego wytrąca się natychmiast chlorek srebra. Reakcja ta przebiega do końca tak szybko, że nie można prześledzić różnych jej stadiów. Jeśli natomiast zmieszamy gazowy wodór i tlen w temperaturze pokojowej, to reakcja powstawania wody bez udziału...
Przydatność 65% Typy reakcji chemicznych.
Różnego rodzaju reakcje chemiczne usystematyzowano i podzielono na trzy podstawowe typy: - Reakcje analizy czyli rozkładu - Reakcje syntezy czyli łączenia - Reakcje wymiany 1. Analiza (rozkład) jest reakcją, w której z jednej substancji złożonej powstają dwie lub kilka substancji prostszych , różniących się od substratu właściwościami fizycznymi i chemicznymi. AB = A + B...
Przydatność 50% Stosowanie substancji chemicznych w rolnictwie
W XX wieku chemia odegrała dużą rolę w światowym rolnictwie. Właśnie coraz szybszy rozwój tej nauki, a także fitotechniki (nauki o uprawie i hodowli roślin) sprawił, że coraz więcej sztucznych substancji zaczęto używać do uprawy warzyw i owoców. Pierwsze wzmianki o stosowaniu różnych związków chemicznych do zwalczania szkodników pochodzą już z 1763 roku, kiedy to użyto...
Przydatność 60% Laboratoriu z doświadczeń chemicznych = CUKRY
LAB REPORT: Cukry Doświadczenie 1 v temat: Badanie właściwości fizycznych glukozy i fruktozy v sprzęt laboratoryjny: szalki Petriego, probówki v odczynniki glukoza ( C6H12O6 – aldoza ) i fruktoza ( C6H12O6 – ketoza ) v obserwacje: Glukoza i fruktoza są to krystaliczne, białe substancje praktycznie bezzapachowe o smaku słodkim. Są nierozpuszczalne w benzynie i...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
2 0
summerday 1.10.2011 (20:13)
Gwarancją izolacji żywności od środowiska zewnętrznego jest zastosowanie właściwych
opakowań.
Opakowania ochronne mogą być następujące:
1) Pyłoszczelne z materiałów twardych. Mogą to być puszki metalowe z produktami
konserwowymi, pojemniki metalowe hermetyczne, które można dokładnie i szybko zmyć lub
odkazić. Opakowania szklane – słoje (twist, weck), butelki nie przepuszczające pary wodnej i gazu,
umożliwiające przeprowadzenie ich sterylizacji. Opakowania drewniane (sklejka, płyta pilśniowa) –
skrzynki wyłożone pergaminem lub kilkoma warstwami papieru pakowego, a także beczki
drewniane, hermetyczne beczki metalowe i z tworzyw sztucznych, zabezpieczające w należyty
sposób żywność przed działaniem środków promieniotwórczych, chemicznych i biologicznych.
2) Pyłoszczelne z tworzyw miękkich – hermetyczne opakowania (worki, woreczki, torby itp.) z folii
powlekanych, metalowych, tworzyw plastycznych i innych.
3) Pyłoszczelne papierowe, wielowarstwowe z wkładką parafinową lub z tworzyw sztucznych. Jeśli
są umieszczone w pojemnikach zbiorczych, to w zasadzie spełniają swoje zadanie.
W warunkach domowych bardzo dobrym opakowaniem zbiorczym jest lodówka.
Hermetyczność lodówki można zwiększyć za pomocą dodatkowych zasłon z folii lub ceraty na każdej półce. Można też do tego celu przystosować szafkę, kredens itp. lub szczelną piwnicę.
Wyjątkowo trwałego i hermetycznego opakowania wymagają takie produkty jak: sól, cukier, kasza,mąka itp., gdyż w razie skażenia nie ma możliwości ich odkażenia.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie