Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej polityce prywatności.

Treść zadania

~MZW

Z doświadczalnego pola zebrano razem 1800 kg warzyw:ziemniaków ,buraków i kapusty .Ziemniaków było 5 razy więcej niż buraków a kapusty o 120 kg więcej niż buraków . Ile kilogramów każdego z warzyw zebrano ??

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 4 0

    x - ilość buraków
    5x - ilość ziemniaków
    x + 120 - ilość kapusty
    1800kg - razem

    x + 5x + x + 120 = 1800

    7x = 1800 - 120

    7x = 1680 / : 7

    x = 240

    240kg - buraków

    5*240 = 1200kg ziemniaków

    240 + 120 = 360 kg kapusty

    spr.
    240 + 1200 + 360 = 1800kg

Rozwiązania

  • userphoto

    z+b+k = 1800
    z - ziemniaki
    k - kapusta
    b - buraki

    z = 5b
    k -120 = b czyli k = b +120
    a więc

    5b+b+120+b = 1800
    7b +120 =1800
    7b = 1800 -120
    7b = 1680 /:7
    b = 240
    z = 5*240 = 1200
    k = 240 + 120 =360
    Odpowiedź: Zebrano 240 kg buraków, 1200 kg ziemniaków oraz 360 kg kapusty

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji

Pierwszy raz?

Zapoznaj się z krótkim opisem jak sprawnie zdobywać punkty, sprawdź ile kosztuje dodanie zadania, itp. Zapoznaj się z możliwościami serwisu Zaliczaj.

Zaproś swoich znajomych

Zaproś swoich znajomych do serwisu. Im więcej osób zaprosić, tym więcej zdobędziesz punktów. Zarób nawet 100 punktów.