Treść zadania

~Ktosia

W gospodarstwie agroturystycznym gospodarze częstują gości kozim mlekiem. Dla grupy wycieczkowej przeznaczają 4 litry mleka. Gospodyni miała 8 litrów mleka w dzbanku. W jaki sposób odmierzy 4 litry mleka, jeżeli ma do odmierzania jedno naczynie pięciolitrowe i jedno trzylitrowe? Odmierzane mleko gospodyni wlewała do przygotowanego garnka.

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 3 0

    (D) dzbanek -> 8 l mleka
    naczynia :
    ( N5) o pojemności 5 l
    ( N3) o pojemności 3 l
    Szukamy sposobu by odmierzyć 4 l mleka


    1. Gospodyni naleje z dzbanka 3 l mleka do naczynia o pojemności 3 l

    D -> 8 l - 3l = 5 l
    N3 -> 3 l

    2. Następnie przeleje te 3 l do naczynia o pojemności 5 l

    D -> 5 l
    N3 -> 0 l
    N5 -> 3l

    3. Ponownie napełni naczynie o pojemności 3 l

    D -> 5 l - 3l = 2 l
    N3 -> 3 l
    N5 -> 3 l

    4. Doleje 2 l mleka z naczynia o pojemności 3 l do naczynia o pojemności 5 l (bo tyle mleka brakuje do całkowitej pojemności tego naczynia)

    D -> 2 l
    N3 -> 3 l - 2l = 1 l
    N5 -> 3 l + 2l = 5l


    5. Przeleje mleko z naczynia 5 l do dzbanka

    D -> 2 l + 5 l = 7l
    N3 -> 1l
    N5 -> 0 l


    6. Przeleje 1 l mleka z naczynia 3 litrowego do naczynia 5 l.

    D-> 7l
    N3 -> 0 l
    N5 -> 1 l

    7. Napełni 3 l mleka do naczynia o pojemności 3 l

    D -> 7 l - 3 l = 4l
    N3 -> 3l
    N5 -> 1l

    8. Przeleje 3 l mleka z naczynia 3 litrowego do 5 l

    D -> 4l
    N3 -> 3 l - 3l = 0l
    N5 -> 1 l + 3l = 4l

    I mamy 4 l mleka w dzbanku oraz 4 l w mleku w naczyniu o pojemności 5l.

Rozwiązania

  • ewka13

    Gospodyni wleje mleko do 5-litrowego naczynia i odleje 3 litry do naczynia 3-litrowego.
    2 litry pozostałe w 5-litrowym naczyniu przeleje do przygotowanego garnka.
    Przeleje mleko z naczynia 3-litrowego do 5-litrowego ,uzupełni do 5 litrów i powtórzy odlewając 3 litry.
    2 litry doda do przygotowanego garnka.

Podobne materiały

Przydatność 65% Mleko i przetwory z mleka

I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, cukru mlekowego (laktozy) i soli mineralnych. Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada 90%. W...

Przydatność 80% Przetwórcze i odżywcze zastosowanie mleka

o to jest mleko? Potocznie to produkt, który można pić w postaci samego płynu lub spożywać w postaci produktów mlecznych: jogurtu, kefiru, sera, twarożku, masła... Naukowo to ?płynna wydzielina gruczołów mlecznych kobiet i samic ssaków, której wytwarzanie rozpoczyna się natychmiast po porodzie, stanowiąca naturalny, pełnowartościowy pokarm niemowląt i młodych zwierząt?....

Przydatność 70% Ocena towaroznawcza i zastosowanie mleka w gastronomii

1.Ocena towaroznawcza mleka. Charakterystyka mleka: -jest wydzieliną gruczołów mlecznych samic,ssaków -działa na organizm odkwaszająco -ułatwia zachowanie równowagi kwasowozasadowej ustroju -białko mleka jest najtańszym pełnowartościowym białkiem pochodzenia zwierzęcego -białko mleka ma wysoką wartość biologiczną -tłuszcz występuje w postaci zemulgowanej...

0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji