Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej polityce prywatności.

Treść zadania

cheatosek

Zad.2

ile gramów sacharozy trzeba rozpuscic w 1000 g wody w temperaturze 10st C , aby otrzymaćroztwór nasycony ?

Zad.3
ile gramow siarczanu (VI) miedzi (II) można jeszcze rozpuscic w 100g nasyconego roztworusiarcznu (VI) miedzi (II), jeżeli ogrzejemy go do temp. 45st C do 95 st C
Zad4
.Ile gramów saletry potasowej potrzeba do sporządzenia 500g wodnego roztworu nasyconego o temperaturze 25.st C jeśli rozpuszczalnosc saletry potasowej w tej temperaturze wynosi 40g .
zad5
Odparowano do sucha 100 g nasyconego roztworu octanu sodu . Otrzymano 60 g tej substancji. Oblicz rozpuszczalnosc octanu sodu.
zad6
ile gramow octanu sodu wykrystalizuje , jesli 100g wodnego roztworu nasyconego w temp 80st C ochłodzimy do temp 35st C .

Zgłoś nadużycie

Komentarze do zadania

  • bardzo mi potrzebna odpowiedz mam to na jutro :))

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    Zad.2

    w 100 g wody w 10°C rozpuszcza się od. 180 g cukru
    to w 1000 g wody w 10°C rozpuszcza się od. 1800 g cukru
    i roztwór będzie nasycony.


    Zad.3
    temp. 45st C do 95 st C
    w 45°C – rozpuszczalność - 35g czyli:
    w 135 g roztworu jest 35g siarczanu(VI) miedzi(II)
    to w 100 g roztworu jest x g siarczanu(VI) miedzi(II)

    x=\frac {100g \cdot 35g}{135g} \approx 26 g

    W roztworze jest 100-26=74g wody
    w 95°C – rozpuszczalność - 70g
    w 100 g wody rozpuszcza się 70 g siarczanu(VI) miedzi(II)
    to w 74g wody rozpuszcza się x g siarczanu(VI) miedzi(II)

    x=\frac {74g \cdot 70g}{100g} \approx 52 g

    Różnica wynosi 52-26=26g
    Odp.: W 100 g nasyconego roztworu siarczanu(VI) miedzi(II) ogrzanego od temp. 45°C do 95°C można rozpuścić ok. 26 g tej substancji.


    Zad. 4
    100g wody rozpuszcza się 40g saletry otrzymujemy wówczas 140 g roztworu.
    140 g roztworu zawiera 40g saletry
    500 g roztworu zawiera x g saletry

    x=\frac {500g \cdot 40g}{140g} \approx 143 g

    Odp.: Potrzeba ok. 143 g saletry.


    Zad. 5
    Masa wody 100g-60g=40g
    W 40 g wody rozpuszcza się 60 g octanu sodu
    To w 100 g wody rozpuszcza się x g octanu sodu

    x=\frac {100g \cdot 60g}{40g} =150 g

    Odp.: Rozpuszczalność octanu sodu wynosi 150g/100g wody.



    Zad. 6
    w 35°C – rozpuszczalność - 125g
    w 80°C – rozpuszczalność - 150g
    w 100g wody rozpuszcza się w 80°C 150g octanu sodu, powstaje wówczas 250 g roztworu.
    W 250g roztworu znajduje się 150 g octanu sodu
    To w 100g roztworu znajduje się x g octanu sodu

    x=\frac {100g \cdot 150g}{250g} =60 g

    w 100g wody rozpuszcza się w 35°C 125g octanu sodu, powstaje wówczas 225 g roztworu.
    W 225g roztworu znajduje się 125 g octanu sodu
    To w 100g roztworu znajduje się x g octanu sodu

    x=\frac {100g \cdot 125g}{225g} \approx 56 g

    Wykrystalizuje zatem 60g-56g=4 g

    Odp.: Po oziębieniu roztworu wykrystalizuje ok. 4 g octanu sodu.

Podobne zadania

Gruby13Gangsta zadanie 1: Przygotowano nasycony roztwór cukru o temperaturze 50"C Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: Gruby13Gangsta 29.3.2010 (19:17)
dagi1313 wody mineralne Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: dagi1313 5.4.2010 (10:48)
angela22 oblicz ile gramów substancji należy rozpuścić w 360g wody aby otrzymać Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: angela22 17.4.2010 (15:59)
Yahoo 1.Oblicz rozpuszczalność substancji , wiedząc , że do nasycenia 350g wody w Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: Yahoo 26.4.2010 (18:18)
cwiruuu Wapno palone, twardość wody. Pomóżcie, proszę! Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: cwiruuu 3.5.2010 (20:56)

Podobne materiały

Przydatność 65% Rok 1000 - koniec świata

Był chłodny wieczór, koniec roku tysięcznego. Możliwe, że nawet 31 grudnia, ale nikt dokładnie nie znał daty? Anastazy właśnie skończył pracę. Dzisiaj przypadło mu sprzątanie, więc był już strasznie zdenerwowany, a przy życiu trzymała go tylko myśl, że dzisiaj z Cecylianem mieli uciec z klasztoru, na noc. Podobno pod koniec roku dużo się działo, a nigdy nie mieli okazji...

Przydatność 60% Wody

Czysta woda dla życia człowieka jest dobrem niezbędnym. Brak jej na danym obszarze zagraża zdrowiu, a nawet życiu wielu organizmów; bez niej jakakolwiek działalność gospodarcza szybko staje się niemożliwa . Niestety bardzo często mamy do czynienia z przejawami złej, nieracjonalnej gospodarki wodą, wynikającej przede wszystkim z nadmiernego zanieczyszczenia wód....

Przydatność 65% Wody

Aby funkcjonowal wspólczesny swiat, by mogly pracowac wszystkie maszyny, fabryki i czlowiek mógl wygodnie i spokojnie zyc, potrzeba ogromnych ilosci energii. Wiekszosc tej energii dostarczaja surowce energetyczne: ropa naftowa, gaz ziemny i wegiel. Wykorzystanie paliw kopalnianych do produkcji energii elektrycznej niesie za soba wiele zanieczyszczen i niebezpieczenstw dla czlowieka i jego...

Przydatność 100% Wody

Przydatność 65% Zjazd gnieźnieski z roku 1000

"Również i to uważamy za godne przekazania pamięci , że za czaów Bolesława Chrobrego cesarz Otto Rudy przybył do grobu św. Wojciecha dla modlitwy i pojednania z Bogiem , a zarazem w celu poznania sławnego Bolesława , jak o tym można dokładniej wyczytać w książce o męczenstwie św.Wojciecha - Bolesław przyjął go tak zaszczytnie i okazale , jak wypadało przyjąć króla ,...

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji

Pierwszy raz?

Zapoznaj się z krótkim opisem jak sprawnie zdobywać punkty, sprawdź ile kosztuje dodanie zadania, itp. Zapoznaj się z możliwościami serwisu Zaliczaj.

Zaproś swoich znajomych

Zaproś swoich znajomych do serwisu. Im więcej osób zaprosić, tym więcej zdobędziesz punktów. Zarób nawet 100 punktów.