Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej polityce prywatności.

Treść zadania

Karolina0357

macie sprawdzian z historii z działu początki średniowiecza prosze z góry dzięki

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 2 0

    1. Państwo kościelne zostało utworzone przez ród Karolingów w:
    a). 756r
    b). 755r
    c). 785r

    2. Na cesarza koronował się:
    a). Pepin Mały
    b). Pepin Wielki
    c). Karol Wielki

    3. Monarchia Karola Wielkiego została podzielona:
    a). na 2 części
    b). na 3 części
    c). w 843r
    d). podczas Traktatu w Verdun
    e). w 834r

    4. Karol Wielki:
    a). dokonał podziału państwa na hrabstwa i marchie
    b). był cesarzem
    c). zapoczątkował system lenny
    d). nie był katolikiem

    5. Po Traktacie w Verdun tereny dzisiejszej Francji objął:
    a). Ludwig Niemiecki
    b). Karol Łysy
    c). Lotariusz

    7. Na samym dole drabiny feudalnej stało/stali:
    a). rycerze
    b). mieszczaństwo
    c). chłopi
    d). niewolnicy

    6. Anglia została pokonana:
    a). przez Wilhelmma zdobywcę
    b). przez Normana
    c). w 1066r

    8. Beneficjum to:
    a). polecenie się wasala seniorowi
    b). dobrodziejstwo w postaci ziemi
    c). symbol nadania lenna

    9. Inwestytura to:
    a). ziemia
    b). włócznia
    c). pierścień

    10. 'Wasal mego wasala nie jest moim wasalem' opisuje system:
    a). kontynentalny
    b). angielski

    11. Renta feudalna dotyczyła:
    a). niewolnika
    b). czynszu
    c). dorobku
    d). płodów rolnych

    12. Styl romański charakteryzuje się:
    a). budowlami wznoszonymi na planie krzyża łacińskiego
    b). małymi otworami okiennymi
    c). kolorowymi witrażami w oknach

    13. Kultura rycerska dotyczyła:
    a). powstania pieśni rycerskich
    b). najbardziej imponującej postaci jaką był król
    c). powstania Pieśni o Rolandzie

    14. Słowianie Zachodni to plemiona:
    a). polskie
    b). serbskie
    c). ruskie
    d). słowieńskie
    e). chorwackie

    15. We wczesnym średniowieczu słowianie zamieszkiwali tereny:
    a). środkowej Europy
    b). wschodniej Europy
    c). północnej Europy

    16. O odnowieniu uniwesralistycznego Cesarstwa marzył:
    a). Otto I
    b). Otto II
    c). Otto III

    17. Dynastia Rurykowiczów:
    a). zjednoczyła Ruś Kijowską
    b). panowała w Państwie Czeskim

    18. Państwo Wielkomorawskie obejmowało:
    a). Czechy
    b). Bułgarię
    c). Słowację
    d). Morawy

    19. Cyryl i Metody to:
    a). mnisi
    b). wielcy rycerze
    c). postacie, które schrystianizowały Państwo Wielkomorawskie w obrządku bizantyńskim

    20. Plemiona Połapskie należą do Słowian:
    a). Zachodnich
    b). Południowych
    c). Wschodnich


    O takie coś chodziło ?? ;>

Rozwiązania

  • storczyk

    my mieliśmy prawie same opisy ale mamy bardzo wymagającego nauczyciela

Podobne zadania

madziunia09999 Napisz podanie z prosba do nauczyciela od historii , aby przeprowadził Przedmiot: Historia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: madziunia09999 28.3.2010 (18:09)
Pastala96 Dzień z życia szlachcica w średniowieczu Prosze o pomoc Przedmiot: Historia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: Pastala96 28.3.2010 (20:25)
samotna1821 ''Z czym kojarzy Ci sie katyn?'' jako haslo.prosze pilne Przedmiot: Historia / Gimnazjum 5 rozwiązań autor: samotna1821 14.4.2010 (19:31)
Kinia Help z historii Przedmiot: Historia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: Kinia 18.4.2010 (20:50)
anetka5913 Zmiany w Europie po II wojnie światowej. Szybko prosze!! Przedmiot: Historia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: anetka5913 20.4.2010 (17:23)

Podobne materiały

Przydatność 100% Sprawdzian

Gr.b 1-społeczna-zatrudnienie ludności,spadek bezrobocia Przestrzenna-zagospodarowanie terenu,np. wycinka lasów 2-a gliwice-siła robocza B policach-rynek zbytu C lubinie-baza surowcowa D Katowice-baza surowcowa 3.-a lapach-zwiazana B rybnik-przymusowa C zawiercie-swobodna D ostrowcu-zwiazana 4- a- 2 b-wegiel kamienny c-krosna tkackiego, maszyny przędzalniczej d-3...

Przydatność 70% Skóra - sprawdzian

zad. ponad podstawowe-* zad. wykraczające-** Skóra 1.Jakie funkcje pełni skóra? (6 pkt.) ............................................................................. .............................. .............................. .............................. .............................. .............................. 2. a)Opisz ogólną budowę. (10 pkt.)...

Przydatność 65% Trochę historii

TROCHĘ HISTORII… Dawno, dawno temu po drogach szusowały dorożki, powozy i bryczki. Potem Leonardo da Vinci wyprzedził swoją epokę, projektując i konstruując pojazd napędzany sprężyną, a matematyk Simon Stevin 1600 roku prowadził żaglówkę, tyle że na kołach i po drogach, a nie wodach. Przez kolejne dziesięciolecia inżynierowie eksperymentowali, poszukując nowych...

Przydatność 60% Sprawdzian z II RP

1) Kiedy Polska odzyskała niepodległość? 2) Na czym polegała reforma walutowa Grabskiego (w 10 zdaniach) 3) Kiedy miała miejsce wojna polsko – bolszewicka? 4) Kiedy uchwalono konstytucję marcową a kiedy kwietniową? 5) Wymień 8 najważniejszych problemów (politycznych i gospodarczych) jakie istniały w momencie powstania II RP. 6) Czym był C.O.P.? 7) Przedstaw strukturę...

Przydatność 85% Balladyna-sprawdzian

Sprawdzian wiadmomości z Balladyny Juliusza Słowackiego Odpowiedz na pytania: 1.Nad jakim jeziorem rozgrywają sie wydarzenia? 2.Kim naprawdę był Pustelnik i co się z nim stało? 3.Kto wymyślił konkurs na zbieranie malin? 4.Kto wygrał tą rozgrywkę i w jaki sposób? 5.Wymień trzy postacie fantastyczne 6.Gdzie została zakopana korona Lecha, przez kogo i dlaczego? 7.W jaki...

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji

Pierwszy raz?

Zapoznaj się z krótkim opisem jak sprawnie zdobywać punkty, sprawdź ile kosztuje dodanie zadania, itp. Zapoznaj się z możliwościami serwisu Zaliczaj.

Zaproś swoich znajomych

Zaproś swoich znajomych do serwisu. Im więcej osób zaprosić, tym więcej zdobędziesz punktów. Zarób nawet 100 punktów.