Treść zadania

gabriela1994

Co to sa zatrucia chemiczne ?

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    Zatrucia chemiczne są to np.zatrucie czadem, cyjankiem, jadem kiełbasianym.

Rozwiązania

  • userphoto

    Zatrucia chemiczne to wnikniecie do organizmu substancji trujacej, ktora powoduje przemijajace lub trwale uszkodzenie. Substancje trujace przenikaja wszystkimi mozliwymi drogami (drogi oddechowe, skora, wkroplone do oczu ).

  • Leeemurek

    zatrucie tlenkiem węgla i spalinami dochodzi wskutek używania wadliwych domowych instalacji gazowych (piecyki łazienkowe), zbyt wczesnego zamykania zasuwy pieca węglowego, przebywania w zamkniętym garażu podczas pracy silnika samochodowego lub pożaru. Ogólnie mówiąc do zatrucia dochodzi na skutek przebywania przez dłuższy czas w atmosferze zanieczyszczonej czadem, spalinami lub gazem. OBJAWY:
    · Ból głowy
    · Tętno w skroniach
    · Szum w uszach nudności lub wymioty
    · Drżenie i osłabienie kończyn
    · Pojawia się też charakterystyczna nieporadność i obojętność na niebezpieczeństwo
    · Chory sprawia wrażenie pijanego
    · Twarz staje się żywoczerwona
    · Chód niepewny, chwiejny
    · Zaburzenia wzroku
    · Senność, utrata przytomności
    · Zaburzenia oddychania
    - tlenek węgla powoduje blokowanie hemoglobiny krwinek czerwonych, która traci zdolność do przenoszenia tlenu
    - możliwe powikłania: zapalenie płuc, nerwobóle, uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego

Podobne zadania

pablo52 wypisz 3 zatrucia chemiczne. Przedmiot: PO / Liceum 2 rozwiązania autor: pablo52 13.3.2011 (12:02)
~Bzdura Zatrucia Przedmiot: PO / Liceum 2 rozwiązania autor: ~Bzdura 24.5.2011 (16:56)

Podobne materiały

Przydatność 65% Zanieczyszczenia chemiczne żywności.Niebakteryjne zatrucia pokarmowe

1.Zanieczyszczenia chemiczne żywności powstają między innymi: a) w rolnictwie ? środkami ochrony roślin i nawozami b) w gospodarce hodowlanej ? lekami weterynaryjnymi stosowanymi u zwierząt c) w zakładach przetwórstwa spożywczego ? z maszyn produkcyjnych i sprzętu oraz stosowanych dodatków d) w handlu żywnością ? z powodu niewłaściwych opakowań e) w nieprzewidzianych...

Przydatność 65% Zatrucia

Trucizny dostają się do organizmu różnym drogami: 1. Przez przewód pokarmowy - leki, różnego rodzaju substancje chemiczne, trujące grzyby, itp. 2. Przez drogi oddechowe - np. tlenek węgla 3. Przez skórę - ukąszenia węży, owadów 4. Bezpośrednio do krwiobiegu - środki odurzające, narkotyki 5. Wieloma drogami: przez przewód pokarmowy, drogi oddechowe, skórę - np....

Przydatność 80% Zatrucia

Zatruciem nazywamy wniknięcie do organizmu substancji w szkodliwej dla niego dawce. Przyczyny zatruć: - zamachy samobójcze, - zabójstwa, - nadużycia (leki, alkohol, narkotyki), - nieświadomość (dzieci pijące kolorowe detergenty), - lekkomyślność (kierowca uruchamiający silnik w zamkniętym garażu), - pomyłka (przechowywanie substancji toksycznych w nie...

Przydatność 70% Zatrucia

1.PRZYCZYNY I RODZAJE ZATRUĆ. Przyczyny zatruć: a) Pomyłka Często przechowuje się lekkomyślnie substancje trujące w nietypowych i niedostatecznie oznakowanych naczyniach. Zdarza się, że środki ochrony roślin lub preparaty do walki ze szkodnikami są przechowywane, np. w butelkach po lemoniadzie. W takim wypadku już pierwszy omyłkowy łyk może być sporym zagrożeniem dla życia...

Przydatność 80% Zatrucia

1. Zatrucie alkoholem etylowym Jest to najczęstsze zatrucie coraz częściej występujące w wieku dziecięcym i w okresie dorastania. O stopniu zatrucia decydują: dawka alkoholu oraz szybkość jego spożycia (dawka śmiertelna wynosi 300-400ml czystego alkoholu zażytego w ciągu godziny) oraz szybkość jego metabolizmu (zdrowy mężczyzna o wadze 70kg metabolizuje 7-8g czystego alkoholu...

0 odpowiada - 0 ogląda - 3 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji