Treść zadania

Nieznajoma69

musze Wyjaśnić proces trawienia tłuszczów w organizmie człowieka .

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    W procesie trawienia zaangażowanych jest wiele mechanizmów i układów (hormonalny, autonomiczny układ nerwowy), które w skoordynowany sposób doprowadzają do rozbicia składników pokarmowych do postaci, która będzie zdolna do wchłaniania (absorpcji) w przewodzie pokarmowym.

    U ludzi proces trawienia zaczyna się już po pobraniu pokarmu do jamy ustnej. Dochodzi tam do zwiększenia wydzielania śliny, która zawiera enzym trawienny – amylazę ślinową. Pożywienie jest rozdrabniane, mieszane ze śliną i przeżuwane za pomocą zębów i języka. Amylaza rozpoczyna trawienie węglowodanów zawartych w pożywieniu. Następnie pokarm formowany jest w kęs pokarmowy i w trakcie połykania jest przemieszczany przez gardło i przełyk do żołądka.

    W żołądku pokarm mieszany jest z sokiem żołądkowym, który ze względu na wysokie stężenie kwasu solnego inaktywuje amylazę ślinową. Jednak do momentu zakwaszenia pokarmu amylaza ślinowa jest wciąż aktywna - w konsekwencji 20-40% wielocukrowców zostaje rozłożonych. W żołądku częściowemu strawieniu ulegają także białka - pepsynogen wydzielany przez komórki główne ściany żołądka przekształca się pod wpływem działania kwasu solnego w aktywną pepsynę, która częściowo rozkłada większość białek na krótsze łańcuchy polipeptydowe. Lipaza żołądkowa zapoczątkowuje trawienie tłuszczów, ale tylko zemulgowanych (których źródłem są m.in. jajka i mleko). Brak trawienia tłuszczów jest spowodowany brakiem emulgacji - żółć jest wydzielana dopiero do dwunastnicy.

    Dalsze trawienie przebiega w jelicie cienkim. Treść pokarmowa jest partiami przekazywana do dwunastnicy. Hormony jelitowe (sekretyna, cholecystokinina) pobudzają wydzielanie żółci, soku jelitowego oraz soku trzustkowego. W jelicie cienkim, a zwłaszcza w dwunastnicy ma miejsce zasadnicze trawienie. Kwaśna treść pokarmowa przechodząca z żołądka jest neutralizowana przez zasadowy sok trzustkowy, w celu umożliwienia działania enzymów trawiennych takich jak amylaza trzustkowa, chymotrypsyna, trypsyna, lipaza trzustkowa i innych.

    Do dwunastnicy wydzielana jest również żółć zawierająca sole żółciowe, których zadaniem jest zemulgowanie tłuszczów, co czyni je bardziej podatnymi na działanie lipazy.

    Tłuszcze są trawione przez lipazę trzustkową (wraz z kolipazą), która działa tylko w fazie wodnej, więc tylko na powierzchni. W wyniku trawienia powstają wolne kwasy tłuszczowe i 2-monoacyloglicerol, które są formowane wraz z kwasami żółciowymi w micele. W tej formie są one transportowane do rąbka szczoteczkowego enterocytów i tam wchłaniane.

    W jelicie cienkim wchłaniane są małocząsteczkowe związki, będące produktami hydrolizy. Następuje tu również trawienie bakteryjne, które polega na rozkładzie niestrawionych kawałków pokarmu znajdujących się między kosmkami jelitowymi przez bakterie.

    W jelicie grubym ulega wchłanianiu woda oraz pewna pula witamin.

    Niestrawione resztki pokarmowe są wydalane w postaci kału podczas defekacji

Rozwiązania

  • domcia17

    Odżywianie jest jedną z podstawowych czynności życiowych. Człowiek bez jedzenia może przeżyć około miesiąca, a bez wody - zaledwie 5-7 dni. Dzięki temu, że dostarczamy do naszego organizmu składniki pokarmowe, mogą powstawać nowe komórki. Wtedy nasz organizm rozwija się i prawidłowo funkcjonuje.
    Pokarmy, które zjadamy, muszą być strawione, czyli rozłozone na składniki przyswajalne przez organizm. Wówczas docierają one do każdej komórki ciała. Za pobieranie i trawienie pokarmu odpowiedzialny jest układ pokarmowy.
    Trawienie rozpoczyna się już w jamie ustnej. Włozony do ust pokarm zostaje rozdrobniony przez zęby i zmieszany z śliną. Zawarte w niej substancje - enzyny trawienne- zaczynają go rozkładać. POkarm uformowany w kęs przechodzi przez przełykdo żołądka. Pozostaje tu przez dłużdzy czas. Soki trawienne wydzielane przez ściany żołądka powodują dalsze trawienie. Jeśli posiłek był smażony, tłusty lub żle pogryziony, to jest trawiony w żołądku nawet kilka godzin. Z żołądka pokarm w przetworzonej postaci wędruje do jelita cienkiego. Tu soki trawienne kończą go rozkładać. W postaci mleczka pokarmowego przenika on przez ściany jelita cienkiego (zaopatrzone w kosmki jelitowe) do naczyń krwionośnych, a następnie do krwi. Krąży ona po całym organiżmie, roznosząc składniki odżywcze do wszystkiech komórek. Nie cały pokarm zostaje jednak wchłonięty w jelicie cieńkim. Niestrawione resztki przechodzą do jelita grubego i w postaci kału wydalane są z ogranizmu.
    Pomiędzy jelitem cienkim a grubym, po prawej stronie ciała, znajduje się wyrostek robaczkowy. Jest on cienkie uwypuklenie jelita o długości 7cm. Jeżeli dostanie się do niego pokarm, to jak w "ślepej uliczce", nie ma mozliwości wydostanie się. Zaczyna gnić i fermentować. Dochodzi wtedy do zapalenia wyrostka robaczkowego. Wyrostek usuwa się wówczas operacyjnie.

  • madzor15

    Odżywianie jest jedną z podstawowych czynności życiowych. Człowiek bez jedzenia może przeżyć około miesiąca, a bez wody - zaledwie 5-7 dni. Dzięki temu, że dostarczamy do naszego organizmu składniki pokarmowe, mogą powstawać nowe komórki. Wtedy nasz organizm rozwija się i prawidłowo funkcjonuje.
    Pokarmy, które zjadamy, muszą być strawione, czyli rozłozone na składniki przyswajalne przez organizm. Wówczas docierają one do każdej komórki ciała. Za pobieranie i trawienie pokarmu odpowiedzialny jest układ pokarmowy.
    Trawienie rozpoczyna się już w jamie ustnej. Włozony do ust pokarm zostaje rozdrobniony przez zęby i zmieszany z śliną. Zawarte w niej substancje - enzyny trawienne- zaczynają go rozkładać. POkarm uformowany w kęs przechodzi przez przełykdo żołądka. Pozostaje tu przez dłużdzy czas. Soki trawienne wydzielane przez ściany żołądka powodują dalsze trawienie. Jeśli posiłek był smażony, tłusty lub żle pogryziony, to jest trawiony w żołądku nawet kilka godzin. Z żołądka pokarm w przetworzonej postaci wędruje do jelita cienkiego. Tu soki trawienne kończą go rozkładać. W postaci mleczka pokarmowego przenika on przez ściany jelita cienkiego (zaopatrzone w kosmki jelitowe) do naczyń krwionośnych, a następnie do krwi. Krąży ona po całym organiżmie, roznosząc składniki odżywcze do wszystkiech komórek. Nie cały pokarm zostaje jednak wchłonięty w jelicie cieńkim. Niestrawione resztki przechodzą do jelita grubego i w postaci kału wydalane są z ogranizmu.
    Pomiędzy jelitem cienkim a grubym, po prawej stronie ciała, znajduje się wyrostek robaczkowy. Jest on cienkie uwypuklenie jelita o długości 7cm. Jeżeli dostanie się do niego pokarm, to jak w "ślepej uliczce", nie ma mozliwości wydostanie się. Zaczyna gnić i fermentować. Dochodzi wtedy do zapalenia wyrostka robaczkowego. Wyrostek usuwa się wówczas operacyjnie.

Podobne zadania

Nieznajoma69 Musze na chemie napisać ; zasady prawidłowego żywienia nastolatków . Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: Nieznajoma69 21.4.2010 (18:26)
Mima_116 wymień składniki budulcowe w organizmie. nardzo ważne. ! Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: Mima_116 25.4.2010 (20:25)
kwiat2010 Jakie znaczenie dla człowieka ma proces denaturacji i koagulacji?? Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: kwiat2010 28.4.2010 (17:15)
makanet wiązanie zaprawy murarskiej-proces Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: makanet 23.5.2010 (12:31)
justyna987 HELP!!! PILNIE POTRZEBNA POMOC ZADANIE KTÓRE MUSZE ZROBIĆ NA NASTĘPNY TYDZIEŃ!!! Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: justyna987 21.9.2010 (18:59)

Podobne materiały

Przydatność 60% Proces trawienia pokarmu

PLAN PRACY TEMAT: Proces trawienia pokarmu 1. Wstęp 2. Gruczoły trawienne i ich funkcje a. Ślinianki b. Trzustka c. Wątroba d. Gruczoły żołądkowe e. Gruczoły jelitowe 3. Trawienie oraz wchłanianie cukrów, tłuszczów, białek a. Czym jest trawienie b. Trawienie węglowodanów c. Trawienie tłuszczów d. Trawienie białek e. Wchłanianie w jelicie cienkim 1....

Przydatność 50% Organizmy

Organizmy, w których pasożyty żyją, czyli organizmy, które dostarczają im miejsca bytowania i pokarmu oraz zapewniają ochronę ich rozwoju nazywamy żywicielami lub gospodarzami. Pasożytami człowieka nazywamy takie organizmy żywe, które rozwijają się, rozmnażają i bytują w organizmie człowieka lub na jego skórze. Niektóre z gatunków pasożytniczych wymagają w swoim cyklu...

Przydatność 50% Proces

Epoka XX-lecie międzywojenne Utwór zapowiadający tendencje i problemy XX-lecia: a) historia • pesymizm wiążący się z I wojną światową, • wizja totalitaryzmów, która zrealizowała się w latach trzydziestych (Hitler, Stalin); b) estetyka • zerwanie z odtwarzaniem rzeczywistości, tworzenie nowego, subiektywnego jej obrazu, • wpływ ekspresjonizmu – gwałtowne...

Przydatność 70% Rozkład trawienia białek

Proces trawienie białek rozpoczyna się dopiero w żoładku, gdzie komórki gruczołowe wydzielają enzym żołdkowy zwany pepsynogenem.Enzym ten jest nieaktywny ale jeżeli znajdzie sie w pobliżu kwasu solnego pepsynogen przekształca sie w postac czynna-pepsyne ktora zaczyna rozbijac białka na na krotsze łańcuchy polipetyczne. Te łańcuchy polipetyczne wędrują do jelita cienkiego...

Przydatność 50% Układ trawienia i opis narządów

Układ trawienia Zęby-twarde twory o charakterystycznej budowie, służące głównie do rozdrabniania pokarmu, spełniają także wiele innych funkcji. Śliniaki-gruczoły ślinowe, gruczoły wydzielające ślinę; u człowieka występują duże ślinianki podjęzykowe, podżuchwowe, przyuszne , których przewody uchodzą do jamy ustnej, oraz liczne drobne gruczoły w jej błonie...

0 odpowiada - 0 ogląda - 3 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji