Treść zadania

patrycja1916

1.Poniżej podano rolę niektórych składników pokarmowych. Rozpoznaj te składniki i napisz ich nazwę;
a) zapasowy materiał energetyczny ...................................................................
b) regulatory procesów życiowych i materiał budulcowy ...................................................................
c) główne źródło energii dla organizmu ................................................................... 3p.

2.Podkreśl nazwy chorób szerzących się drogą pokarmową;
czerwonka, Heinego- Medina, wścieklizna, gruźlica, dur brzuszny, grypa, tężec, żółtaczka zakaźna, dyfteryt, odra 4p.

3.Gdzie w układzie pokarmowym i pod wpływem jakich enzymów trawione są;
a) białka ................................................................................ .......................................................................
b) tłuszcze ................................................................................ ........................................................................
c) węglowodany ................................................................................ .......................................................................
5p.
4.Spośród podanych poniżej narządów wybierz elementy przewodu pokarmowego i ułóż je we właściwej kolejności; dwunastnica, jelito grube, wątroba, trzustka, śledziona, jelito cienkie, przełyk, jama ustna, tchawica, żołądek, nerki
................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ..........................................
2p.
5.Połącz w pary witaminy ze skutkami ich niedoboru w organizmie;
A choroba beri-beri
B krzywica
B ślepota kurza
C anemia i zahamowanie wzrostu
D szkorbut 5p.

6.Zaznacz 3 punkty, w których podane są prawidłowe informacje dotyczące cholesterolu;
a) cholesterol produkowany jest z tłuszczów nienasyconych;
b) każdy nadmiar cholesterolu usuwany jest przez organizm;
c) miejscem produkcji cholesterolu jest wątroba;
d) cholesterol jest wbudowywany w ściany tętnic;
e) duże ilości cholesterolu znajdują się w tłuszczach roślinnych;
f) cholesterol jest składnikiem budulcowym.
3p.
7.Dlaczego zimą częściej i chętniej spożywamy pokarmy tłuszczowe?
................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ..........................................
2p.
8.Opisz wpływ alkoholu na proces trawienia białek;
................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ..........................................................
9. Połącz w pary przedstawione przyczyny z chorobą, którą wywołują;
szybkie połykanie posiłków zarażenia tasiemcem
zjadanie brudnych warzyw, picie nieprzegotowanej wody zarażenie glistą ludzką
spożywanie surowego, nieprzebadanego mięsa salmonelloza nieżyt żołądka
zjadanie lodów, kremów przygotow. z surowych jaj niestrawność, wrzody żołądka
10.Wymień jakie funkcje pełni ślina produkowana przez gruczoły ślinowe;
................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ...............................................................
3p.
11.Człowiek z wyciętym woreczkiem żółciowym ma utrudnione trawienie;
a) skrobi b) tłuszczów c) cukrów d) białek 1p.

12.Podkreśl co rozumiesz przez racjonalne żywienie;
a) spożywanie 4 posiłków dziennie
b) spożywanie tylko posiłków gotowanych
c) rozsądne, celowe odżywianie się( spożywanie wszystkich potrzebnych składników pokarmowych)
d) spożywanie pokarmów zawierających białka roślinne. 1p.

13.Który według ciebie zestaw drugiego śniadania jest właściwy. Uzasadnij swój wybór;
A. Pączek i kilka cukierków
B. Jogurt i owoce
................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ..........................................
2p.
14.Zniżej podanych twierdzeń podkreśl te, które wyjaśniają potrzebę utrzymania higieny jamy ustnej;
a) nieprzyjemny zapach z ust b) niszczenie struktury zęba
c) gromadzenie się bakterii d) nadprodukcja śliny
e) gromadzenie się resztek pokarmowych
3p.

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    1,a. tłuszcze
    b.sole mineralne
    c. węglowodany
    2. dur brzuszny, żółtaczka zakaźna(poszukaj w google albo podzęczniku znajdziesz resztę)
    3. białka- (żołądek-pepsyna-białka mleka), dwunastnica-trypsyna
    tłuszcze- dwunastnica-lipaza
    węglowodany-jama ustna-ptialina, dwunastnica-amylaza
    4. jama ustna, przełyk, żołądek, dwunastnica, jelito cienkie, jelito grube, odbyt
    5. A-ślepota kurza
    C-szkorbut
    D-krzywica
    B-choroba beri-beri
    B- anemia i zahamowanie wzrostu
    6.d,c,b
    7. ponieważ są źródłem energii potrzebnej do utrzymania właściwej temp. ciała i procesów życiowych. Są w nich rozpuszczalne witaminy A,D,E,K
    8. Alkohol niszczy białka,(poszukaj w google albo podręczniku, powinnaś znaleźć)
    9. kremów przygotow. z surowych jaj - salmonella
    spożywanie surowego, nieprzebadanego mięsa-niestrawność
    zjadanie brudnych warzyw-glisdą ludzką
    picie nieprzegotowanej wod-wrzody żołądka
    10. Trawi początkowo cukry, rozpuszcza pokarm, wyeliminować tarcie w przewodzie pokarmowym. bakteriobujcze,
    11.b
    12.c
    13. b, Zawiera witaminy, energię, nie zawiera cókrów odkładających się w wątrobie, pożywne
    14. wszystkie

Rozwiązania

Podobne zadania

agatka1948 Podac nazwy enzymów pokarmowych?? Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 3 rozwiązania autor: agatka1948 5.11.2010 (14:26)
Natalia87 Rozpoznaj tkanki prosze b wazne w załaczniku) Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: Natalia87 20.11.2010 (21:20)
Natalia87 rozpoznaj tkanki w zalaczniku proszee bardzo potrzebne;( dam naj Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: Natalia87 21.11.2010 (12:12)
Digidong Wypisz po 5 przykładów łańcuchów pokarmowych w: lesie, na polu rolnym, w Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 3 rozwiązania autor: Digidong 23.11.2010 (20:40)
martuska123 Pięć łańcuchów zależności pokarmowych dla wybranych Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: martuska123 6.12.2010 (16:08)

Podobne materiały

Przydatność 65% Charakterystyka podstawowych składników pokarmowych

TEMAT: CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW PIOKARMOWYCH. `Pracę rozpocznę wyjaśniając co to jest układ pokarmowy, jak jest zbudowany i jaką pełni rolę. Tak, więc układ pokarmowy jest zespołem narządów służących do pobierania pokarmu, jego przeróbki mechanicznej (rozdrabnianie, połykanie, mieszanie pokarmu, transport treści pokarmowej) i chemicznej (trawienie),...

Przydatność 55% Trawienie i wchłanianie substancji pokarmowych

Podstawowymi czynnościami układu pokarmowego jest trawienie i wchłanianie substancji pokarmowych. Węglowodany są podstawowym składnikiem pokarmowym, w pożywieniu dostarczana jest głównie skrobia, a także sacharoza (popularny "cukier"), laktoza (składnik mleka), fruktoza (cukier owocowy). Trawienie tej grupy składników rozpoczyna się już w jamie ustnej, bowiem nasza ślina...

Przydatność 75% Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych (paszoznastwo)

Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych Strawność pokarmu – podatność pokarmu na procesy trawienne. Stopień w jakim składniki odżywcze w danym produkcie spożywczym mogą być uwolnione i rozłożone na części składowe, które nadają się do wchłonięcia. Strawność zależy od wielu czynników, takich jak np.: stan zdrowia zwierzęcia i jego wiek,...

Przydatność 70% Jadłospis na jeden dzień z uwzględnieniem składników pokarmowych.

ŚNIADANIE 2 jajka na miękko, kajzerka z masłem, szklanka herbaty, kiwi -jajko (białko, tłuszcz, cholesterol, potas, wapń, magnez, żelazo) -kajzerka (białko, węglowodany, tłuszcz, błonnik) -masło (tłuszcz, cukier, sole mineralne, woda, witaminy A, E, D2, D3) -herbata (teina, garbniki, olejki eteryczne, witaminy A, E, C) -kiwi (kwas cytrynowy, kwas foliowy, fosfor, magnez,...

Przydatność 60% Rozpoznaj zaskakującą niespodziankę we fragmencie "Ciągłości parków" Julio Cortazara i zajmująco o niej opowiedz.

W krótkim opowiadaniu Julio Cortazar'a "Ciągłość parków" niespodzianką z pewnością jest przenikanie się dwóch światów: rzeczywistego i literackego, fikcyjnego oraz ciekawe połączenie, że pierwsze zdanie jest kontynuacją zdania ostatniego (tutaj od wyrazu "ciekawe" do wyrazu "ostatniego" pani zaznaczyła dwa błędy: składnia i stylistyczny - to zmieńcie sobie to jakoś)....

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji