Treść zadania

Niesia13

Technika : zajęcia żywieniowe. tabelka

Nazwa witaminy | występowanie w produktach | wpływ na organizm | objawy niedoboru |
| | | |
Witamina A | | | |
..................................................................................................................................................................

| wszystkie warzywa i owoce | | |
| | | |
....................................................................................................................................................................
| | | niedobór skutkuje krzywicą |
..........................................................................................................................................................................................

jak coś to : technika żywnieniwie 7/31

Pytanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsza odpowiedź

  • 0 0

    Witamina A | mleko, prawdziwe masło, sery, wątroba | składnik rodopsyny (białka odpowiedzialnego za rejestrację obrazu na siatkówce); czynnik wzrostu naskórka | nieostre widzenie o zmroku (kurza ślepota), spadek odporności na choroby, nadmierne rogowacenie naskórka

    Witamina C | wszystkie warzywa i owoce | wzmaga odporność i metabolizm tkanek łącznych, przyspiesza gojenie ran | brak odporności na choroby, objawy degeneracji tkanek łacznych (wypadanie włosów, pękanie naczynek krwionosnych)

    Wit. D | tran, wątroba, tłuste mleko | stymuluje wchłanianie wapnia i fosforanów w jelitach i nerce, reguluje ich wbudowywanie w kościec i chroni przed wypłukiwaniem | niedobór skutkuje krzywicą

Odpowiedzi

Podobne pytania

aresikdresik TECHNIKA prosze o pomoc Przedmiot: Inne / Po szkole 3 odpowiedzi autor: aresikdresik 22.9.2010 (16:17)
Ewciacool Przedmiot to technika. Proszę o pomoc. Napisz, w jaki sposób można chronić Przedmiot: Inne / Po szkole 2 odpowiedzi autor: Ewciacool 9.10.2010 (15:42)
__Kinga__ technika ;) Przedmiot: Inne / Po szkole 2 odpowiedzi autor: __Kinga__ 27.10.2010 (14:06)
sarusia995 TECHNIKA !!!!!!!!!! Wykonywanie przekroju!!!! POMOCCCYYYY!!!! 1 Narysuj w Przedmiot: Inne / Po szkole 1 odpowiedź autor: sarusia995 3.11.2010 (17:49)
MIMIQ02 TECHNIKA Odpowiedz na pytania: 1.W jaki sposób może oszczędzać wodę Przedmiot: Inne / Po szkole 3 odpowiedzi autor: MIMIQ02 3.12.2010 (17:52)

Podobne materiały

Przydatność 70% Witaminy

Witaminy – związki organiczne niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych i funkcjonowania organizmu.
- wyróżnia się dwie zasadnicze grupy –rozpuszcz. w tłuszczach (A,D,E,K) i w wodzie (C,B).
- mają różną budowę chemiczną
- nie mogą być wytwarzane przez organizm zwierzęcy, lecz muszą być dostarczane z pokarmem
dostarczane są w postaci...

Przydatność 100% Witaminy

Organizm ludzki potrzebuje bardzo małych ilości witamin. Ponieważ jednak nie jest zdolny do ich syntezy, musi je otrzymywać wraz z pożywieniem (albo w postaci "gotowej", albo w postaci tzw. prowitamin, które następnie są przetwarzane na witaminy. Pojęcie witaminy jest względne: np. powszechnie znany kwas askorbinowy (witamina C) jest witaminą tylko dla człowieka i niektórych innych...

Przydatność 100% Witaminy

WITAMINY Wazne dla Zrodlo witamin Witamina A Wzrok , błona śluzowa , zdrowa skóra , wzrost , obrona immunologiczna . Produkty mleczne , wątroba, jaja , nerki , tłuste ryby ( śledź , makrela ) Beta - karoten (prowitaminaA antyoksy- dant) Wzrok , system immunologiczny , obrona antyoksydacyjna komórek ciała przed utlenianiem . Owoce takie...

Przydatność 100% Witaminy

WITAMINY Wazne dla Zrodlo witamin Witamina A Wzrok , błona śluzowa , zdrowa skóra , wzrost , obrona immunologiczna . Produkty mleczne , wątroba, jaja , nerki , tłuste ryby ( śledź , makrela ) Beta - karoten (prowitaminaA antyoksy- dant) Wzrok , system immunologiczny , obrona antyoksydacyjna komórek ciała przed utlenianiem . Owoce takie...

Przydatność 50% Witaminy

WITAMINY – substancje katalizujące rozmaite przemiany w ustroju , zbliżone w swych właściwościach do enzymów i hormonów. Pochodzą głównie z pożywienia , niektóre syntetyzowane są przez bakterie przewodu pokarmowego. Dzieli się je na dwie grupy : rozpuszczalne w wodzie (grupa witamin B , wit. C , H , P , PP i kwas foliowy) i rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K). Brak lub...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji