Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej polityce prywatności.

Treść zadania

CraazyxD

1.Pan Mietek ułożył płytki na ścianie w kuchni . Pas kafli miał wysokość 95cm i długość 3,8 m .Ile metrów kwadratowych płytek położył p.Mietek ??




2.Pan Mietek oszacował , że remont mieszkania trwa 54 godziny .Remont rozpoczął 20lipca w poniedziałek .Od poniedziałku do piątku łącznie poświęcał 450 min na odnawianie mieszkania, a w sobotę 8 godzin . W niedzielę nie pracował .Podaj planową datę zakończenia remontu .

Zgłoś nadużycie

Komentarze do zadania

  • 54 h = 3240 min 3240-2710=1070
    5 * 450 min = 2250 min
    + sobota= 460 min
    łącznie 2710 min
    Pan Mietek będzie musiał jeszcze pracować 1070 minut czyli przez 2 dni po 450 minut i trzeciego dnia (środa) jeszcze 1,5 godziny (90 minut) ... :)
    Pan Mietek skończy remont 29 lipca :)

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • avatar

    0 0

    Zad. 1.

    0,95/cdot3,8=3,61\ m^{2}

    Zad. 2.

    Od poniedziałku do soboty: (7,5 godz. + 8 godz. = 15,5 godz.). Niedziela wolna.

    Od pon. 20 lipca do sob. 25 lipca = 15,5 godz.
    Niedziela 26 lipca wolne.
    Od pon. 27 lipca do sob. 1 sierpnia = 15,5 godz. Razem 31 godz.
    Niedziela 2 sierpnia wolne.
    Od pon. 3 sierpnia do sob. 6 sierpnia = 15,5 godz. Razem 46,5 godz.
    Niedziela 7 sierpnia wolne.
    Od pon. 8 sierpnia do piąt. 14 sierpnia = 7,5 godz. Razem 54 godz.

    Remont zostanie zakończony w piątek 14 sierpnia.

    Pzdr

Rozwiązania

  • userphoto

    95 cm * 380 cm= 3610 cm2 = 36,10 m

  • mlekorlz

    1.

    a=3,8m
    b=95cm=0,95m

    P=ab
    P=0,95m*3,8m=3,61m^2

    Ulozyl 3,61m^2 plytek.



    2.
    54h-czas remontu
    20 lipca -rozpoczecie pracy
    450min- poniedzialek-piatek (7,5h)
    8h-sobota

    7,5h+8h=15,5h--tyle pracowal tygodniowa
    54h/15,5=3 i 7,5h
    7,5h -poniedzialek - piatek
    3*7=21dni
    21dni +5dni=26dni tyle pracowal
    31-20=10dn- tyle pozostalo do konca lipca
    26-10=16

    Pracę ukonczyl ok 16 sierpnia.

  • polokardia

    a- 361
    b-17 sierpień

Podobne materiały

Przydatność 55% Opis kuchni

Wchodząc do tej kuchni juz od progu czuć magię przepełniającą to pomieszczenie. "Mimo braku przestrzeni wszystko jest uporządkowane." Od razu rzuca sie w oczy piecyk ustawiony w rogu ze starannie ułożonymi, złotymi kafelkami. Stoi wrogu, wydawać by się mogło, iż dzięki temu jest osamotniony, ale nie. Koło piecyka stoi koszyk, w którym jest drewno na opał. Powyżej...

Przydatność 60% Urządzenia techniczne w nowoczesnej kuchni

W czasach współczesnych, urządzenia techniczne są nieodzowną częścią każdej kuchni. Trudno sobie dziś wyobrazić kuchnię bez takich urządzeń jak: lodówka, piec, okap kuchenny, zmywarka, kuchenka mikrofalowa, mikser, czajnik elektryczny, frytkownica itp. Nowoczesne urządzenia ułatwiają pracę i oszczędzają nasz czas. Chociaż są coraz bardziej skomputeryzowane, to ich...

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji

Pierwszy raz?

Zapoznaj się z krótkim opisem jak sprawnie zdobywać punkty, sprawdź ile kosztuje dodanie zadania, itp. Zapoznaj się z możliwościami serwisu Zaliczaj.

Zaproś swoich znajomych

Zaproś swoich znajomych do serwisu. Im więcej osób zaprosić, tym więcej zdobędziesz punktów. Zarób nawet 100 punktów.