Treść zadania
Autor: KarmeL Dodano: 16.10.2010 (10:20)
Opis doświadczenia - otrzymywanie soli z roztworu wody z solą
W tym doświadczeniu użyłam szklanki o pojemnosci ok.0,5l i wsypałam 7 łyżeczek soli ( tylko 6 sie rozpusciło )
Z góry dziekuje za odpowiedzi ;)
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
Wzory i nazwy soli Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: Evi 25.3.2010 (21:22) |
wody mineralne Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: dagi1313 5.4.2010 (10:48) |
Rozpuszczalność soli w wodzie. Pomocy! Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: krzysio-baran 11.4.2010 (19:38) |
Po odparowaniu z 40 g roztworu pozostało 4 g soli. Jaki był skład procentowy Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 4 rozwiązania | autor: natalia001 14.4.2010 (19:33) |
chemia. stężenie roztworu. Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: zezulec 17.4.2010 (15:57) |
Podobne materiały
Przydatność 50% Otrzymywanie soli - kwasy tlenowe i beztlenowe. Sposoby otrzymywania soli.
Otrzymywanie kwasu beztlenowego 1) Mg + 2 HCl -> MgCl2 + 2 H2 2) NaOH + HCl -> NaCl + H2O 3) CaSO4 + 2 HCl -> SO4Cl2 + H2Ca 4) K2O + 2 HCl -> 2 KCl + H2O otrzymywanie kwasu tlenowego 1) 2 Li + H2SO4 -> Li2SO4 + H2 2) 2 RbOH + H2SO4 -> Rb2SO4 + 2 H2O 3) 2 Mg(NO3)3 + H2SO4 -> Mg2SO4 + H2NO3 4) CaO + H2SO4 -> CaSO4 + H2O SPOSOBY OTRZYMYWANIA SOLI :...
Przydatność 60% Właśiwości soli kuchennej i wody .
Sól kuchenna Sól kuchenna tzw. chlorek sodu ma wiele właściwości fizycznych i chemicznych . Ta substancja ma konsystencje proszku . Jej stan skupienia jest stały .Ma słony smak i jest biała .Sól jest bezwonna , lecz gdy się dostanie do nosa może go w małym stopniu podrażnić. Szybciej rozpuszcza się w wyższej temperaturze . Temperatura topnienia soli kuchennej wynosi 801oC , a...
Przydatność 65% Ph roztworu
1. Co to jest pH roztworu? 2. Przy pomocy jakich wskaźników badamy pH i wskaż przykłady pH kilkunastu wybranych przez siebie substancji np. krem, mydło, mleko. Odczyn roztworu jest cechą roztworu określającą ,czy w roztworze znajduje się nadmiar jonów wodorowych H+ - odczyn kwaśny ,czy nadmiar jonów wodorotlenkowych OH- - odczyn zasadowy, czy też są one w równowadze –...
Przydatność 55% Odczyn roztworu PH
Odczyn roztworu jest cechą roztworu określającą ,czy w roztworze znajduje się nadmiar jonów wodorowych H+ -odzczyn kwaśny ,czy nadmiar jonów wodorotlenkowych OH- - odczyn zasadowy ,czy też są one w równowadze –odczyn obojętny. Wodne roztwory kwasów wykazują odczyn kwaśny ,a wodne roztwory wodorotlenków (zasady)- odczyn zasadowy. Jeśli zanurzony w wodnym...
Przydatność 70% Otrzymywanie żelaza
Żelazo otrzymuje się głównie w tzw. wielkich piecach. Produkt wielkopiecowy zwany surówką zawiera od 2,5% do 4% węgla, jest dość kruchy i nadaje się jedynie do odlewania niektórych wyrobów. Większość surówki (90%) trzeba przerobić na stal, czyli żelazo zawierające nie więcej niz. 1,5% węgla i ewentualnie inne składniki. Proces odwęglania surówki przeprowadza się w...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
0 0
rashz 16.10.2010 (10:34)
Otrzymałaś w ten sposób roztwór nasycony NaCl (gdybyś chciała by rozpuściła się ostatnia łyżeczka roztwór należałoby ogrzać). By 'odzyskać' rozpuszczoną sól trzeba odparować wodę. W trakcie odparowywania sól będzie się krystalizować i osadzać na ściankach naczynia. Jeśli chcesz możesz wziąć jakiś ołówek (patyk, kredke, wszystko jedno ;]) owinąć go na środku nitką tak, żeby jej koniec mógł swobodnie wisieć i położyć na naczyniu zanurzając koniec tej nitki na kilka centymetrów w roztworze. Sól będzie się wtedy krystalizować na nitce. Wodę możesz odparowywać ogrzewając naczynie lub po prostu zostawiając je gdzieś na kilka dni.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie